Buzlar erirken
Buzlar eridikçe dünyanın en yüksek dağı Everest ‘hayalet ’ kusuyor. Dağda ölenlerin cesetlerini indirme operasyonlarının her biri 11 saat sürüyor.
Gazete Haberi
Dünyanın zirvesi Everest Dağı’nda 1920’lerde başlayan keşif gezilerinden bu yana 300’den fazla kişi öldü. Sadece bu sezon sekiz kişi öldü. Ancak ölenlerin cesetleri yıllarca dağda, buzlara hapsolmuş halde kaldı. İklim değişikliği 8 bin 849 metrelik Everest’teki kar ve buzu inceltiyor. Her geçen gün dünyanın en yüksek dağında ölen ve kaybolan yüzlerce dağcının cesedi ortaya çıkıyor. Bu cesetlerin bir sağlık krizine yol açmaması için indirilmesi de hem diğer tırmanışçılar hem dağ ekosistemi hem de turizm için hayati önem taşıyor. Bu nedenle Nepal’in Everest ve bitişiğindeki Lhotse ve Nuptse zirvelerinde dağ temizliği operasyonu yürütülüyor. Operasyonu Nepal ordusundan bir binbaşı ve 12 askeri personel ile 8 dağcıdan oluşan ekip yapıyor. Ekip şimdiye kadar beş ceset indirdi. Ancak cesetlerin bulunduğu yerdeki buzu baltayla kırmaları çok zaman alıyor.
BİR CESEDİ SEKİZ KİŞİ TAŞIYOR
Buzu çözmek için bazen kaynar su kullanıyorlar. Gövdesine kadar buzla kaplı bir cesedi kurtarmak dağcıların 11 saatini alabiliyor. Cesedi dışarı çıkarma aşamasından sonra onu aşağı indirmek de başka bir zorluk. Her ceset, binlerce dolara mal oluyor ve her ceset için en az sekiz kurtarıcıya ihtiyaç duyuluyor. Bir vücudun ağırlığı, dağcının ölmeden üzerinde bulunan kıyafet ve teçhizatıyla birlikte 100 kilogramın üzerinde olabiliyor. Yüksek irtifalarda bir kişinin ağır yük taşıma kabiliyeti de azaldığından, taşınmaları kurtarıcılar için daha büyük yük oluyor. Cesetler genellikle bir torbaya sarıldıktan sonra aşağıya sürüklenmek üzere plastik bir kızağa konuyor. Başkent Katmandu’ya götürülüyorlar. Kimliği tespit edilenlerin aileleri aranıyor. Edilemeyenlerin de yakılması planlanıyor.
Operasyona liderlik eden binbaşı Aditya Karki, “Cesetleri mümkün olduğunca geri getirmeliyiz. Onları geride bırakmaya devam edersek, dağlarımız bir mezarlığa dönüşecek” diyor.