Buzullar eridikçe virüsler diriliyor
Araştırmacılar, Sibirya’daki kutup zombi virüslerinin yeni bir salgına yol açabileceği konusunda uyardı. Binlerce yıldır donmuş toprakta hapsolmuş mikroplardan kaynaklanan salgın tehdidi, Sibirya’da artan gemicilik faaliyetleri nedeniyle arttı.
Kuzey yarımkürenin beşte birini uzun süre sıfırın altındaki sıcaklıklarda kalan topraklar kaplıyor. Bu katmanların yüz binlerce yıldır donmuş halde kaldığı biliniyor. Kuzey Kutbu, iklim krizinden orantısız bir şekilde etkileniyor. Kanada, Sibirya ve Alaska’daki donmuş toprakların üst katmanları bu nedenle eriyor. Bu bölge, küresel ısınmadaki ortalama artış oranından birkaç kat daha hızlı ısınıyor. Arktik deniz buzu ortadan kalktıkça, Sibirya’da gemicilik, trafik ve endüstriyel gelişim artıyor. Bölgede büyük madencilik operasyonları planlanıyor. Petrol ve cevher çıkarmak için donmuş toprağın derinlerinde büyük delikler açılacak. Bu durum bilimcileri korkutuyor.
İZLEME AĞI BAŞLIYOR
Çünkü bu toprakta donmuş halde zombi virüsler olduğu ve ortaya çıkmaları halinde insanlık için yeni bir salgın tehdidi yaratmasından endişe ediliyor. Uzmanlara göre bu toprakların derinlerinde bir milyon yıla kadar eski virüsler olabilir. Bunlar, 300 bin yıldır var olduğu düşünülen insan türünden çok daha eski. Bu nedenle uzmanlar, antik mikroorganizmaların neden olduğu bir hastalığın erken vakalarını tespit edecek bir Arktik izleme ağı planlamaya başladı. Rotterdam’daki Erasmus Tıp Merkezi’nden virolog Marion Koopmans “Donmuş topraklarda hangi virüslerin yattığını bilmiyoruz ama örneğin; eski bir çocuk felci türünü tetikleyebilecek bir virüs olma riski var” dedi.