Cilt kanserine aşılı tedavi başladı

İngiltere'de cilt kanseri hastaları için umut verici bir adım atıldı. Ulusal Sağlık Kurumu (NHS), ileri evre melanom tanısı almış hastalara, kişiye özel geliştirilen kanser aşısını deneme sürecinde uygulamaya başladı.
Oxford merkezli Scancell tarafından geliştirilen iğnesiz enjeksiyonla uygulanan bu aşı, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun kanser hücrelerini tanımasını, saldırmasını ve hafızasında tutmasını sağlıyor. Aşı, klasik iğneyle değil; özel bir cihazla deri altına gönderiliyor. Böylece kanserin tekrar etme riski azalıyor.
HEDEF 2030’A KADAR 10 BİN HASTA
Klinik çalışmalara katılan hastalardan dört torun dedesi Paul Thomas (63), ilk kez geçen yıl aşı yaptırdı. 2017'de ileri evre melanoma tanısı alan Thomas, aşıdan sonra tümörlerinin küçüldüğünü ve kendisini çok şanslı hissettiğini söylüyor. Uzmanlar, bu yöntemin kanser tedavisinde devrim yaratabileceğini ve kişiselleştirilmiş tıp uygulamalarının önünü açacağını belirtiyor. NHS'in hedefi, 2030'a kadar 10 bin hastayı bu aşıyla tedavi sürecine dahil etmek. Ülkede 350'den fazla hasta da bağırsak kanseri aşısı denemelerine alındı.