DünyaDiploma yerine 'tamirci' kuşağı

Diploma yerine 'tamirci' kuşağı

Paylaş
Diploma yerine 'tamirci' kuşağı

Üniversite diplomalarının değeri azaldıkça Batı’daki gençler arasında tamirciliğe yönelim artıyor. Z kuşağı arasında kaynakçılık, tesisatçılık ve elektrikçilik gibi mavi yakalı işler ünleniyor.

KURUMSAL YERİNE TİCARİ

Haberin Devamı

ABD’de yapılan yeni araştırma, gençlerin meslek tercihi yönelimlerine ilişkin sürpriz bir tabloyu ortaya koydu. Harris Poll tarafından yapılan araştırmaya göre şu anda ticaret alanında çalışmayan Z kuşağının (1997-2012 doğumlular) yüzde 50’si mavi yakalı işlere geçmeyi planladıklarını söylüyor. Araştırma, Z kuşağının artık diplomalı kariyer değil mavi yakalı kariyer peşinde koştuğunu gösteriyor. Gençlerin yüzde 77’si, başarılı bir kariyer için diplomanın artık eskisi kadar gerekli olmadığını düşünüyor. Yüzde 23’ü ticaret işlerine kurumsal işlerden daha olumlu bakıyor. Elektrikçiler, tesisatçılar ve mekanikçiler gibi vasıflı ticaret mesleklerine katılan Z Kuşağı çalışanlarının sayısında bir artış yaşanıyor.

Haberin Devamı

YAPAY ZEKAYA KARŞI

Yapay zekanın yükselişiyle birlikte, ABD’lilerin yüzde 66’sı ticaret profesyonellerinin kurumsal meslektaşlarından daha fazla iş güvenliğine sahip olduğuna inanıyor. İnsanlar daha önce üniversite eğitimini orta sınıf ve rahat bir ofis işine giden bir yol olarak görüyordu. Ancak uzmanlara göre üniversite diplomasının vadettikleri yetersiz kalıyor. Üniversite eğitim maliyeti artarken maaşlı işlerin gelirleri azalıyor. Bu da son 10 ila 15 yılda, gençler arasında üniversiteleri tercih etmeme yönünde bir eğilime yol açıyor. Areda Survey’in araştırmasına göre Türkiye’de gençler en çok hibrit çalışma modelini tercih ediyor. Sevdiği alanda çalışmak, dolgun maaş ve iş garantisi bekliyor.

ARA ELEMAN SORUNU

Türkiye’de 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program açıklanmıştı. Bu program ara eleman eksikliği sorununu çözmeyi hedefliyor. Zira Türkiye’de sanayiciler ara eleman bulmakta zorlanıyor. Çünkü mesleki eğitim yaygın olmadığından ara eleman çok yetişemiyor. Üniversite mezunları da iyi şartlarda iş istiyor. İşe başlama seviyesindeyken sanayicilerin ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar.