DünyaDünyanın en güneşli yeri! Radyasyonun yoğunluğu Venüs'le aynı

Dünyanın en güneşli yeri! Radyasyonun yoğunluğu Venüs'le aynı

Paylaş
Dünyanın en güneşli yeri! Radyasyonun yoğunluğu Venüs'le aynı

Bilim insanları dünyanın en güneşli bölgesini açıkladı. İstatistiklere göre bu bölge o kadar radyasyon içeriyor ki adeta Venüs'te yürümekle aynı.

Yaz tatili için güneşli bir bölge arayanların gidebileceği en iyi yer belli oldu. Santiago Üniversitesi liderliğindeki araştırmada, dünyanın en iyi güneş alan yerinin Şili'de olduğu ortaya çıktı. Bu bölge And Dağları yakınlarındaki çöl bir alan olan Chajnantor Platosu.

Haberin Devamı

Güneş ışınlarının yoğunluğu burada o kadar fazla ki platoda bir süre durmanız Venüs'teki kadar ultraviyole (UV) radyasyon almanıza neden olabilir. 

Dünyanın en güneşli yeri Radyasyonun yoğunluğu Venüsle aynı

Üniversite liderliğindeki analiz, 4.800 m'den daha yüksek olan, kuzey Şili'deki Atacama Çölü'ndeki konumun, en bulutsuz koşullara sahip olan bölge olduğu için dünyanın en güneşli noktası olduğunu ortaya çıkardı.

Dünyanın en güneşli yeri Radyasyonun yoğunluğu Venüsle aynı

GEZEGENİN BAŞKA HİÇBİR YERİNDE GÖRÜLMÜYOR

Plato çok az yağış alıyor ve buradaki güneş ışınları sanıldığı kadar masum değil. Bilim insanları sıcaklık koşullarının çok aşırı olduğunu ve gezegenin başka hiçbir yerinde görülmediğini söylüyor. 

Araştırma yazarı Raul Cordero, Washington Post'a yaptığı açıklamada "Aslında Venüs'te  durduğunuz zaman alacağınız radyasyonun aynısını alırsınız. Burada yaşayan insanlar radyasyonun farkındalar ama artık ne kadar yüksek olduğunu gerçekten bilmiyoruz" dedi.  

Haberin Devamı

Dünyanın en güneşli yeri Radyasyonun yoğunluğu Venüsle aynı

GÜNEŞ PATLAMALARINI TETİKLEYEN FENOMEN

Platonun aynı zamanda birçok başka ilginç özelliğe de sahip olduğu bulundu. Platonun yakınlarındaki bulutlarda yoğun güneş ışığı patlamalarını tetikleyen bir fenomen fark edildi.

Bilim insanları  Şili çölünün "dünya çapında eşi benzeri olmayan" aşırı güneş deneyimlerini yaşamasına izin veriyor. Alan, gelecekte Venüs'te yaşam simülatörü olarak bile kullanılabilir.