DünyaDünyayı ayağa kaldıran suikast

Dünyayı ayağa kaldıran suikast

Paylaş
Dünyayı ayağa kaldıran suikast

Hamas lideri İsmail Haniye, İran'ın yeni cumhurbaşkanının yemin töreni için gittiği Tahran'da suikasta kurban gitti. Haniye'nin korumalarıyla birlikte kaldığı lojman, uzaktan atılan güdümlü akıllı füzelerin hedefi oldu. Saldırının arkasında İsrail olduğu belirlendi.

Katar'da bulunan Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye (62), cumhurbaşkanı seçimini kazanan Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere gittiği Tahran'da suikasta uğradı. Haniye salı günü gerçekleşen, uluslararası birçok yetkili ve misafirin katıldığı yemin töreni öncesinde İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile hassas bir buluşma gerçekleştirdi. Ardından Gaziler Lojmanı adı verilen konutuna çekildi. Tören sonrası yerel saatle sabaha karşı 02.00'de saldırı gerçekleşti.

Haberin Devamı

BEYRUT'U DA VURDULAR

Hamas liderinin kaldığı konut, havadan atılan ve hedefe kilitlenen akıllı füzeler tarafından vuruldu. İran Devrim Muhafızları, olayda Haniye ve korumalarının şehit düştüğünü, suikastın İsrail tarafından düzenlendiğini duyurdu. İsrail ise resmi olarak sessiz kaldı. İsrail bu saldırıdan birkaç saat önce de Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir binayı üç füzeyle vurdu. O saldırı da, ABD tarafından 5 milyon dolar ödülle aranan Hizbullah lideri Fuad Şükür'ü hedef aldı.

Dünyayı ayağa kaldıran suikast

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan törende Haniye'yle bir araya gelmişti.

TÜM AİLESİ KATLEDİLDİ

1962 yılında Filistin mülteci kamplarında doğan İsmail Haniye, 1980'lerden beri Filistin davasının bir parçasıydı. Son birkaç yıldır Katar'da sürgünde yaşıyordu. Nisan ayında İsrail tarafından Gazze'de düzenlenen hava saldırısında bayramlaşmaya giden üç oğlunu ve dört torununu kaybetti. Haziran ayında ise yine İsrail saldırısında mülteci kampında kalan kızkardeşini yitirdi.

Haberin Devamı

Dünyayı ayağa kaldıran suikast

SİYONİST BARBARLIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haniye suikastı ile ilgili, "Kalleş suikastı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Siyonist barbarlık emellerine yine ulaşamayacaktır. İslam dünyasının daha güçlü duruşu ve insanlığın ittifakıyla Gazze'deki zulüm ve soykırım başta olmak üzere İsrail'in estirdiği terör mutlaka son bulacak, dünyamız huzura kavuşacaktır" dedi.

Dünyayı ayağa kaldıran suikast

İNTİKAM YEMİNİ

İran üç gün ulusal yas ilan etti. İran Dışişleri Bakanlığı, "Haniye'nin kanı boşa gitmeyecek" açıklaması yaptı. İran dini lideri Hamaney ise Haniye'nin intikamını almayı görev edindiklerini vurguladı. Filistin lideri Mahmud Abbas bir günlük yas ilan etti ve bayrakların yarıya indirilmesi talimatını verdi.

Dünyayı ayağa kaldıran suikast

FÜZELER NASIL ATILDI?

Suikastın nasıl gerçekleştiği hakkında iki senaryo var. İlki İsrail savaş uçaklarınca Irak semalarından atılan Delilah Cruise füzelerinin 450 kilometre yol kat ederek Tahran'a ulaşmış olabileceği; ikincisi ise İran hava sahasına sızan insansız bir drone'un hedefe güdümlü Hellfire füzesi atmış olma ihtimali... Londra merkezli El Arabi el Cedid gazetesi Haniye'nin kaldığı askeri misafirhanenin bir başka katında İslami Cihad liderinin olduğunu da bildirdi.

Haberin Devamı

Dünyayı ayağa kaldıran suikast

 

ABD GEMİLERİ HAREKETE GEÇTİ

Suikast sonrası Suriye ve Irak'taki Amerikan üsleri alarm durumuna geçti. Girit Adası'nda demirli Amerikan savaş gemileri ise Akdeniz'in doğusuna doğru harekete geçti. Çıkarma gemisi USS Wasp'ın liderlik ettiği filonun Kıbrıs ve Lübnan arasındaki bölgeye konuşlanacağı kaydedildi.