'Düz dünyacı' kendini rezil etti! Yanlışlıkla yuvarlak olduğunu kanıtladı
Düz dünya teorisyenlerinden Bob Knodel, son zamanlarda yaptığı iddialarla gündeme gelmişti. Knodel, Dünya'nın aslında düz olduğunu ve yuvarlak Dünya teorisinin bir yalan olduğunu savunuyordu. Knodel’in geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği deneyi ise dünya gündemine bomba gibi düştü.
Derleyen: Ömer Faruk Ekinci | Teknolojinin ilerlemesiyle hayatımızın her noktasına etki eden modern bilimde geçmişten günümüze en büyük tartışma konularından biri de yaşadığımız Dünya’nın şekli ile ilgili oldu. Antik çağlardan beri yaşadıkları gezegenin şeklini merak eden insanlar, dünyanın şekli hakkında farklı teoriler ortaya attı.
Örneğin, bazıları dünyanın düz bir disk olduğunu düşündüler. İlk örneklerini Antik Yunanlılar’da gördüğümüz bazı bir kesim ise dünyanın yuvarlak olduğunu öne sürdü.
2500 YIL ÖNCE ORTAYA ATILDI
M.Ö. 6. yüzyılda yaşamış ve ‘sayıların babası’ olarak Pisagor, gezegenlerin düzenli hareketlerini gözlemleyerek üstünde yaşadığı gezegenin de yuvarlak olabileceği fikrini ortaya attı. Pisagor’dan 2 yüzyıl sonra yaşayan filozof Plato ve öğrencisi Aristoteles ise Pisagor’un yuvarlak dünya teorisini kabul etti ve bu teoriye bilimsel açıklamalar getirdi.
M.Ö. 3. Yüzyılda yaşamış olan Eratosthenes ise güneş ışınlarının dünyanın yüzeyine düşme açısını ölçerek, dünyanın çevresini hesapladı ve yaklaşık olarak günümüzde kabul edilen rakamlara ulaştı.
Bilim insanlarının yaklaşık 2400 yıl önce bilimsel açıklamalarla ulaştığı sonuçlar yüzyıllar boyunca üzerine konularak devam etti ancak bazıları ise hiçbir bilimsel kanıt ve açıklamadan ikna olmadı.
TARİHİN HER ZAMANINDA VAR OLAN MUHALİFLER: DÜZ DÜNYACILAR
Bilim dünyası, gezegenimizin yuvarlak olduğunu defalarca kanıtlamış olsa da bunu reddeden düz dünya inancı ise antik dönemlerden bu yana var olan bir inançtır. Bazılarına göre bu inanç, insanların gözlem ve tecrübelerine dayanıyor. Ancak, günümüzde modern düz dünya hareketi, 19. yüzyılın sonlarına kadar uzanan bir geçmişi olan bir akımdır.
Modern düz dünya hareketi, Samuel Rowbotham adlı bir İngiliz tarafından 19. yüzyılın ortalarında başlatıldı. Rowbotham, Zetetic Astronomy adlı bir kitap yazdı ve bu kitapta, Dünya'nın düz olduğunu iddia etti.
İNTERNET YENİ ‘FENOMEN’İ TETİKLEDİ
Düz dünya inancı, son yıllarda, internetin yaygınlaşması ve sosyal medya platformları aracılığıyla yeniden canlandı ve daha geniş bir kitleye ulaştı. Bazı düz dünya savunucuları, modern bilimin ve kurumların, insanları yanıltmak ve gerçeği gizlemek için çalıştıklarını iddia ediyor. Amerika'daki düz Dünya hareketi büyümeye devam ediyor.
Günümüz düz dünyacılarının en meşhurlarından biri olan Bob Knodel, düz dünya teorisini kanıtlamak için yüksek bütçeli bir deney yapmaya karar verdi. Bir dijital platform için çektiği film sırasında gerçekleştirdiği deney için yaklaşık 20 bin dolar (yaklaşık 390 bin lira) harcayan Knodel, hiç de istemediği bir sonuçla karşı karşıya kaldı.
NASA'nın uzmanlarının yaptığı araştırmaları çürütmek için çaba gösteren Knodel, bir lazer jiroskopu kullanarak ev yapımı deneyin detaylarını anlattı. Bu deney, bir kişinin diğer tarafında durarak kameranın arkasından iki delikten çekim yapması ve karşı taraftaki kişinin bir el feneri ile kameraya ışık tutması ile gerçekleştirildi.
KENDİ ELLERİYLE KENDİNİ YALANLADI
Knodel’in iddiasına göre; kamera, çitin delikleri ve el fenerinin aynı mesafede yerden yüksek bir noktada görülebildiği senaryoda; Dünya'nın düz olduğu konusunda kesin bir sonuç çıkarılabilecekti. Ancak ortaya çıkan sonuç tamamen farklıydı. Çekilen görüntülerde baktığı delikten hiç ışık göremeyen Bob’un hayal kırıklığı suratından okunabiliyordu.
Daha sonra bu deney ile ilgili kendi sosyal medya hesabından açıklamalar yapan Knodel, “Bulduğumuz şey, jiroskopu çalıştırdığımızda bir sürüklenme kayma hareketi bulduk. Saatte 15 derecelik kayma. Bu sebeple deneyin sonuçları tam olarak doğru olmadı” şeklinde konuştu.
Pek çok sosyal medya kullanıcısı tarafından tepki gören paylaşımlarda Knodel’in kendi elleriyle yaptığı deneyle savunduğu düşünceyi çürütmesini gülünç bulunurken bazıları ise onun inançlarına bağlılığını eleştirdi.