En çok sesli kuşak: Z

İskoçya’da yapılan bir araştırma, 18-29 yaş arası gençlerin iş ve para gibi ortak endişeler taşısalar da sınıf, eğitim ve cinsiyet faktörleri nedeniyle derin görüş ayrılıkları yaşadığını gösterdi.
İskoçya'nın Glasgow Üniversitesi'ndeki John Smith Merkezi'nin yaptığı gençlik anketi, 'kar taneleri' olarak da bilinen Z kuşağına dair tabloyu ortaya koydu. Buna göre gençlerin en büyük kaygısı, yüzde 37 oranıyla maddi sıkıntılar, yüzde 23 oranında iş baskısı ve yüzde 20 oranında da iş güvencesinden mahrum hissetmek. Sosyal medya, kültürel savaşlar ve iklim krizi gibi meseleler, yüzde 10-14'lük oranlarla geride kaldı. Ancak Z kuşağı içindeki toplumsal meseleler ve siyasi yaklaşımlar açısından görüş farkları dikkat çekici boyutta.
SİYASİ OLARAK AKTİFLER
Sınıfsal, eğitim ve cinsiyete bağlı faktörler, hem umut düzeyini hem de siyasi katılımı etkiliyor. Gençlerin üçte ikisi, demokrasiyi diktatörlüğe tercih ediyor. Otoriter yönetimi destek oranı yüzde 27. Yüzde 63'ü, ülkelerindeki demokrasinin sorunlu olduğunu düşünüyor. Gençlerin aktif siyasi katılımı da yüksek. Yüzde 75'i son 1 yılda en az bir siyasi faaliyette bulunduğunu belirtiyor. Tam zamanlı çalışan gençlerin yüzde 70'i gelecekten umutlu. İşsiz gençlerde bu oran yüzde 44'e düşüyor. Üniversite mezunlarının yüzde 34'ü oylarının etkili olduğuna inanıyor. Eğitim seviyesi düştükçe bu oran yüzde 19'a geriliyor.
FARKINDALIKLARI YÜKSEK
Tamamen internet çağına doğmuş olan bu kuşağın yüzde 67'si sosyal medyanın 16 yaş altına yasaklanmasını savunuyor. Irkçılığı önemli bir sorun olarak görenlerin oranı yüzde 73, göçün topluma olumlu katkı sağladığını düşünenlerin oranı yüzde 51. Araştırmanın yöneticisi Eddie Barnes, "Gençler çok ciddi bir dönemde yaşadıklarının farkındalar. Yani kültür savaşı olarak adlandırılan meseleleri önemsiz görmüyorlar ama günlük hayatlarını ilgilendiren daha acil meseleler var. En ilginç şeylerden biri de işlenen suçlar meselesinin, öncelikler açısından çevreden çok daha önemli olmasıydı" dedi.