DünyaEn yüksek çöplük

En yüksek çöplük

Paylaş
En yüksek çöplük

Nepal Ordusu, dünyanın zirvesi olan Everest Dağı’ndaki yıllık büyük temizliğini yaptı. Dört ceset ve 11 ton atık çıkarıldı.

Nepal Ordusu tarafından dünyanın en yüksek dağı Everest’te ve Himalaya Dağları’nda yürütülen temizlik operasyonu 55 gün sürdü. Zirveye tırmanmaya çalışırken ölen dağcıların kalıntılarını toplamak için başlatılan görevde, Everest, Nuptse ve Lhotse dağlarında dört cesede ulaşıldı. Bu atıkların dağdan kaldırıldığı açıklandı. Ancak halen 50 tondan fazla atık ve 200’den fazla ceset olduğu hesaplanıyor. Yetkililer, Everest’in adeta ‘dünyanın en yüksek çöplüğü’ haline geldiğini söylüyor. Ordu, dağdaki temizlik projesine 2019’da başlamıştı.

Haberin Devamı

TOPLAM 119 TON

Çünkü aşırı kalabalık ve dağcıların zirveye ulaşmak için karşılaştıkları tehlikeli koşullar endişe verici bir hal almaya başlamıştı. İklim kriziyle birlikte havadaki değişimler, zirve tırmanıcılığına ilgiyi artırdı. Şimdiye kadar 119 ton çöp ve 14 insan cesedi ile bazı iskeletler toplandı. Bu yıl çöpleri azaltmak ve kurtarma çalışmalarını iyileştirmek için yetkililer dağcılardan takip cihazı takmalarını ve dışkılarını aşağı geri getirmelerini istedi. Nepal Turizm Bakanlığı, hükümetin çöpleri izlemek üzere dağ korucularından oluşan bir ekip kurmayı ve çöplerin toplanması için daha fazla fon ayırmayı planladığını söyledi.

 En yüksek çöplük

Avustralyalı dağcı Luke Rollnik, tırmanışı sırasında donmuş bir ceset görmüştü.

Haberin Devamı

 En yüksek çöplük

Everest Dağı 8 bin 849 metre.