Endonezya'da peş peşe iki büyük deprem!
Son deprem haberine göre, Pasifik Ateş Çemberi'nde bulunan Endonezya açıklarında 6.7 ve 7.1 büyüklüğünde depremler meydana geldi.
Endonezya'da bulunan Banda Denizi açıklarında önce yerel saatle 7.52'de 6.9 daha sonra saat 7:53’te ise 7.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntılar ilk olarak Ambon kentinin 370 km (229,9 mil) güneydoğusunda başladı.
Peş peşe artçıların yaşandığı bölgede daha sonra 5.1 ve 4.8 büyüklüğünde iki büyük deprem daha yaşandı.
Depremlerin büyüklüğüne rağmen ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'ndan herhangi bir tsunami uyarısı yapılmadı.
Bölge sakini Lambert Tatang Fransız Ajansı AFP'ye konuşarak, "Deprem oldukça şiddetliydi. Ancak buradaki insanlar paniğe kapılmadı. Depremlere alışığız" dedi.
41 yaşındaki Tatang, tsunami tehlikesi olmadığını öğrendikten sonra hayatlarına normal şekilde devam ettiklerini belirtti.
EN AKTİF FAY
Endonezya'nın üstünden geçen devasa fay hattı Pasifik Ateş Çemberi, yeryüzünün en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boyda kat ediyor. Dünyadaki depremlerin yaklaşık yüzde 90'ının meydana geldiği hat olan Pasifik Ateş Çemberi, aynı zamanda onlarca aktif volkana ev sahipliği yapıyor.
Pasifik Ateş Çemberi, dünya üzerindeki büyük tektonik plakaların bir araya geldiği bir bölgedir. Bu plakalar arasındaki etkileşimler, depremleri ve volkanik aktiviteleri tetikler. İki ana türde plaka sınırları bu bölgede bulunur. Yıkıcı Plaka Sınırları (Subduksiyon Sınırları): Bir plaka diğerinin altına dalarsa, bu olaya subduksiyon denir. Bu durumda, bir plaka diğerini çeker ve bu süreçte depremler ve volkanlar meydana gelir. Pasifik Ateş Çemberi'nde birçok subduksiyon bölgesi bulunmaktadır.