DünyaEş zamanlı suikast kararında dikkat çeken detay! Uzman isim bu sözlerla anlattı: Özellikle seçildi

Eş zamanlı suikast kararında dikkat çeken detay! Uzman isim bu sözlerla anlattı: Özellikle seçildi

Paylaş
Eş zamanlı suikast kararında dikkat çeken detay! Uzman isim bu sözlerla anlattı: Özellikle seçildi

İran Cumhurbaşkanı yemin töreni için Tahran'a giden Hamas Siyasi Büro Lideri İsmail Haniye, törenin ardından kaldığı otelde suikasta uğradı. İran Devrim Güçleri'nin duyurduğu haberi Hamas da doğruladı. Suikast haberinin ardından tepkiler peş peşe gelirken Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Cihan Günyel, Posta'ya yaptığı açıklamada, eş zamanlı suikast kararlarındaki kritik detaya dikkat çekti.

ÖMER FARUK EKİNCİ / POSTA.COM.TR | İran devlet televizyonunun Devrim Muhafızları Ordusunun açıklamasına dayandırdığı habere göre, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konutunda suikasta uğradı. Hamas da açıklama yaparak Haniye’nin ölümünü doğruladı.

Haberin Devamı

İsrail ordusu, Haniye'nin ölümüne ilişkin direkt olarak bir yorum yapmadı. ABD kanadından ise açıklama Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’den geldi. Blinken, ABD’nin Haniye suikastından haberdar olmadığını ve ülkesinin suikastta rolü olmadığını belirtti.

Gündeme bomba gibi düşen haberin ardından açıklamalar peş peşe gelmeye başladı. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik suikastın İran'da gerçekleşmesinden dolayı kendilerini sorumlu gördüklerini ve İsrail'den Haniye'nin intikamını almayı vazife kabul ettiklerini söyledi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: KALLEŞ SUİKASTI LANETLİYORUM

Haniye’nin suikastına Türkiye’den de tepki gecikmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, “Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye yönelik Tahran’da gerçekleştirilen kalleş suikastı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Bu suikast; Filistin Davasını, Gazze’nin şanlı direnişini ve Filistinli kardeşlerimizin haklı mücadelesini akamete uğratmaya, Filistinlilerin moralini bozmaya, onları sindirmeye yönelik bir alçaklıktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Eş zamanlı suikast kararında dikkat çeken detay Uzman isim bu sözlerla anlattı: Özellikle seçildi

İRAN VE FİLİSTİN YAS İLAN ETTİ

İran'da, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik suikast nedeniyle 3 gün yas ilan edildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye düzenlenen suikast nedeniyle bir günlük yas ilan ettiği bildirildi.

Öte yandan Suriye, Çin, Katar ve Pakistan gibi ülkeler de suikastın ardından tepkilerini dile getirdi.

ÖNCE HİZBULLAH SONRA HAMAS

Konu ile ilgili Posta.com.tr’ye konuşan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Cihan Günyel, Haniye’nin öldürülmesinin bölgede 7 Ekim sonrası yaşanan gerilim ve çatışmanın daha da derinleşmesine ve yayılmasına neden olabilecek potansiyeli de beraberinde getirdiğini belirtti.

Günyel, “Dün gece Hizbullah’ın iki numarasının Beyrut’ta suikasta uğramasından kısa süre sonra İran’ın başkentinde Haniye’nin öldürülmesi, İsrail’in bölgede İran özelinde Hizbullah ve Hamas ile mücadelesini de göz önüne seriyor” dedi.

7 Ekim sonrası İsrail’in ABD ve Batı’dan tam destek almasıyla birlikte Hamas ve Hizbullah’a karşı bölgede caydırıcı bir güç olduğunu tekrar kanıtlamaya çalıştığının altını çizen Günyel, “Aynı zamanda gerilim ve çatışma üzerinden güvenlik endişelerini haklı çıkartmak isteğine paralel Netanyahu’nun siyasi ömrünü uzatma isteği de göz ardı edilmemeli” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Eş zamanlı suikast kararında dikkat çeken detay Uzman isim bu sözlerla anlattı: Özellikle seçildi

"İRAN CEVAP VERME GEREĞİ DUYMUŞTUR"

İsrail’in bildiği ve bu çerçevede bölgede saldırgan politikalar izlemesinin nedeninin ‘ABD’nin bölge politikası ve İsrail’in yaşamsal varlığının sürdürülmesine olan sonsuz desteği’ olduğunu söyleyen Günyel, “Bugün itibarı ile İran buna bir cevap verme ihtiyacı duyacaktır çünkü kendi sınırları içerisinde İsrail saldırı ile Hamas’ın lideri öldürüldü, aynı şekilde Hizbullah da bir cevap verme gereği duymuştur” ifadelerini kullandı.

Öte yandan bu cevabın sınırlı mı yoksa geniş çapta mı olacağını kestirmenin oldukça güç olduğunu söyleyen Günyel, yüksek perdeden gelebilecek bir cevap girişiminin bölgede ABD’nin de dahil olabileceğini bir çatışma potansiyel bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

SUİKAST İÇİN TAHRAN ÖZELLİKLE SEÇİLDİ

Haniye’ye düzenlenen Suikast için özellikle Tahran’ın seçilmesinin İran’a ciddi bir mesaj olduğuna dikkat çeken Günyel şu şekilde konuştu:

İsrail İran’a ‘Senin kalbinde üst düzey bir kişiye suikast yapabilme kapasitesine sahibim ve senin güvenlik önlemlerini merkezinde olsa bile aşıyorum’ mesajı veriyor. İsrail diğer taraftan bu suikast ile bir kez daha İran’ın istihbarat ve güvenlik açığını ortaya koydu. Bu suikast, bölgesel liderlik peşindeki İran’ın güvenlik ve istihbarat açığının ortaya çıktığı ve İran’ın güçlü devlet algısını zedeleyen bir durum da yarattı.

Eş zamanlı suikast kararında dikkat çeken detay Uzman isim bu sözlerla anlattı: Özellikle seçildi

REHİNE TAKASI GÖRÜŞMELERİNE ETKİSİ OLUR MU?

Suikastın Hamas ile işgalci İsrail arasında devam eden rehine takası görüşmelerine etkilerini değerlendiren Günyel, “İsrail rehine takası konusunda sürekli bahaneler yaratıp takas ve ateşkes anlaşmalarını önceden sekteye uğrattı ve kendi ajandasındaki planları uygulamaya devam etti. Muhtemelen bu suikast ile de benzer bir politikayı devam ettirecektir” dedi.

Haberin Devamı

İran’ın ülke dışında bulunan vekil güçler aracılığı ile bu saldırıya cevap vermesi ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen Günyel, Lübnan’da Hizbullah, Yemen’de Husiler gruplarının ABD üsleri başta olmak üzere hedeflerinin misillemeye yönelik olabileceğinin altını çizdi.