DünyaEvlerde iklim dehşeti

Evlerde iklim dehşeti

Paylaş
Evlerde iklim dehşeti

Araştırmaya göre fırtına, sel ve toprak kaymalarının ardından kadınlara yönelik cinsel saldırılar ve fiziksel istismar artıyor.

DEPREM VE YANGIN HARİÇ

Haberin Devamı

İngiltere’de University College London’dan (UCL) araştırmacılar, 156 ülkedeki aşırı hava olaylarının yakın partner şiddeti oranlarıyla nasıl bağlantılı olduğunu analiz etti. Araştırma 1993-2019 arasını kapsadı. Ayrıca 1920’den 2022’ye kadar 190 ülkede iklim şokları hakkında da veri toplandı. Fırtına, toprak kayması ya da sel felaketlerini takip eden iki yıl içinde fiziksel istismar ve cinsel şiddette artış olduğunu tespit ettiler. Ancak depremler ve orman yangınları ile şiddet artışı arasında aynı bağlantı görülmedi.

NEM ASABİ YAPIYOR

Öte yandan daha yüksek gayri safi milli hasılaya sahip ülkelerde iklim krizi-şiddet oranlarının daha düşük olduğu görüldü. Araştırmanın lideri Profesör Jenevieve Mannell “Bulgular, sıcak ve nemin şiddet de dahil olmak üzere agresif davranışları artırdığını gösteriyor. İklimle ilgili felaketler ailelerdeki stresi ve gıda güvensizliğini artırarak şiddetin artmasına neden olabiliyor” dedi. Uzmanlar, dünya çapında ‘acil iklim azaltma ve uyum çabaları’ çağrısında bulundu.

Haberin Devamı