DünyaFilistin devleti için Avrupa'dan 3 adım

Filistin devleti için Avrupa'dan 3 adım

Paylaş
Filistin devleti için Avrupa'dan 3 adım

Gazze’de katliamı sürdüren İsrail yönetimine karşı İspanya, İrlanda ve Norveç, Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı. Türk Dışişleri’nden yapılan açıklamada, “Filistin’in tanınması, hukukun, adaletin ve vicdanın gereğidir. Daha fazla ülkenin Filistin’i tanıması için Türkiye’nin çabaları sürecek” denildi.

Hamas’ın 7 Ekim 2023’te düzenlediği saldırının ardından aynı gün Gazze’yi ablukaya alarak katliam başlatan İsrail yönetimi, 35 bin 709’dan fazla Filistinliyi öldürdü. Dünyanın birçok ülkesinden, Avrupa Birliği ve müttefiki ABD’den gelen tepkilere rağmen operasyonunu genişleterek saldırılarını sürdüren İsrail’e karşı harekete geçen Türkiye de ticareti durdurmuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Türk Dışişleri her fırsatta Gazze’ye uluslararası destek ve Filistin devletini resmen tanıma çağrıları yapıyordu.

Haberin Devamı

‘EYLEME GEÇME ZAMANI’

Uluslararası Adalet Divanı’nda ‘soykırım’dan yargılanan İsrail yönetimine tepki gösteren Norveç, İrlanda ve İspanya 28 Mayıs’ta Filistin devletini tanıma kararı aldı. Ülkesinin kararını açıklayan Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, “Siyasi çözüm sunan tek seçenek yan yana, barış ve güvenlik içinde iki devlet” dedi. İrlanda Başbakanı Simon Harris tanıma adımını İspanya ve Norveç’le koordinasyon içinde attıklarını belirtti. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise “Eyleme geçmenin zamanı geldi. Barış, adalet ve uyum için” dedi.

TANIYAN ÜLKE SAYISI 141’E YÜKSELECEK

Filistin Kurtuluş Örgütü’nün lideri ve Filistin Ulusal Yönetimi’nin ilk başkanı Yaser Arafat, 15 Kasım 1988’de bağımsız Filistin Devleti’ni ilan etmişti. Bağımsız Filistin'i tanıyan ilk ülke Cezayir olmuştu. Türkiye de Filistin’i ilk gün tanıyan ülkelerden biri oldu. Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkeden 138’i Filistin Devleti’ni resmen tanıyordu. İspanya, İrlanda ve Norveç'le birlikte sayı 141’e yükselecek.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE’NİN ÇABALARI SÜRECEK’

İrlanda, İspanya ve Norveç’in Filistin devletini tanıma kararına ilişkin Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Büyük memnuniyet duyuyoruz. Filistin'in tanınması, uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereğidir" ifadeleri yer aldı. Açıklamada tanıma kararlarının Filistin’in uluslararası camiada hak ettiği statüye kavuşabilmesi açısından önemli olduğu ve Türkiye’nin daha fazla ülkenin aynı adımı atması için çabalarını sürdüreceği belirtildi.

‘İSRAİL SESSİZ KALMAYACAK’

Art arda gelen Filistin’i tanıma kararlarına tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, İrlanda ve Norveç büyükelçilerini geri çağırdıklarını açıkladı. Katz, “İsrail, egemenliğini zayıflatan ve güvenliğini tehlikeye atanlar karşısında sessiz kalmayacaktır” ifadelerini kullandı. Katz, tanıma kararlarının Hamas’ın elindeki rehineleri kurtarma çalışmalarına darbe indirdiğini ileri sürdü.

‘BAĞIMSIZ FİLİSTİN İÇİN ÖNEMLİ ADIM’

Üç Avrupa ülkesinin Filistin’i tanıma kararına ilişkin açıklama yapan Hamas, “Bunu, topraklarımıza ve başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletine sahip olma hakkımızı teyit etme yolunda önemli bir adım olarak görüyoruz” dedi. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi’nden gelen açıklamada ise “Bağımsız Filistin devletini tanıyan ve tanıyacak olan dünya ülkelerine teşekkür ederiz” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

‘MEMNUNİYET VERİCİ’

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medyadan yaptığı açıklamada üç Avrupa ülkesinin Filistin’i tanımasının memnuniyet verici olduğunu belirtti. Çelik, “Cumhurbaşkanımızın gayretleri Filistin meselesinde insani ve siyasi hassasiyetin küresel düzeyde artmasına en büyük desteği vermektedir” dedi.