DünyaFilistin'e destek İsrail'e tepki

Filistin'e destek İsrail'e tepki

Paylaş
Filistin'e destek İsrail'e tepki

Gazze’de katliam yapan İsrail yönetimine tepki giderek büyürken Ermenistan da Filistin Devleti’ni resmen tanıdığını ve ‘iki devletli çözüm’e inandığını açıkladı. Birleşmiş Milletler’de Filistin’i tanıyan ülkelerin sayısı 149’a yükseldi.

Hamas’ın 7 Ekim 2023’te düzenlediği saldırının ardından aynı gün Gazze’yi ablukaya alarak katliam başlatan İsrail yönetimi, 37 bin 431’den fazla Filistinli’yi öldürdü. Dünyada artan tepkilere, Birleşmiş Milletler’de (BM) alınan ateşkes kararına ve kendi vatandaşlarından yükselen tepkilere rağmen saldırılarını sürdüren İsrail yönetimi destek kaybetmeye devam ediyor. 28 Mayıs’ta Norveç, İrlanda ve İspanya, 4 Haziran’da da Slovenya, İsrail’e tepki olarak Filistin Devleti’ni resmen tanımıştı.

Haberin Devamı

‘ÖNCELİKLİ KONULARDAN’

Ermenistan da dün Filistin Devleti’ni resmen tanıdığını açıkladı. Ermenistan’dan yapılan açıklamada “Ermenistan, Filistin Devletini tanımaktadır. Gazze’deki felaket niteliğindeki insani durum ve devam eden çatışma, uluslararası gündemin çözüm gerektiren öncelikli konularından biridir” ifadeleri yer aldı. Ermenistan’ın kararıyla birlikte BM Genel Kurulu’ndaki 193 ülkeden Filistin’i tanıyanların sayısı 149’a yükseldi.

‘ERMENİSTAN’IN KARARI MEMNUNİYET VERİCİ’

Ermenistan’ın Filistin Devleti’ni resmen tanıma kararının ardından Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan bir açıklama geldi. Açıklamada, “Ermenistan’ın Filistin Devleti’ni tanıma kararı almasından memnuniyet duyuyoruz. Filistin’in tanınması, uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereğidir. Daha fazla ülkenin Filistin’i tanıması için çaba harcamayı sürdüreceğiz” denildi.

Haberin Devamı

AYNI GÜN SERT KINAMA

Filistin Devleti’ni resmen tanıdığını dün duyuran Ermenistan’a aynı gün İsrail’den tepki geldi. Karardan kısa süre sonra Ermenistan Büyükelçisi İsrail Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. İsrail’in Ermenistan’ı sert şekilde kınadığı belirtildi.

NETANYAHU MÜTTEFİKİ ABD’Yİ ‘ÜZDÜ’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 18 Haziran’da, ABD yönetiminin ülkesine son birkaç aydır silah ve mühimmat sevkiyatını engellediğini söyleyerek “Engelleri kaldırın” çağrısı yapmıştı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Netanyahu’nun açıklamalarına ilişkin “İsrail’in kendisini savunmasına yardım etmek için ABD’den daha fazlasını yapan başka bir ülke yok” dedi. Kirby, “Netanyahu’ya sağlamaya devam edeceğimiz desteğin miktarı göz önüne alındığında bu yorumlar bizi derinden hayal kırıklığına uğrattı ve kesinlikle üzdü” ifadelerini kullandı.