DünyaFilistin'in diplomasi zaferi! Uzman isim dikkat çekti: Türkiye'nin rolü büyük

Filistin'in diplomasi zaferi! Uzman isim dikkat çekti: Türkiye'nin rolü büyük

Paylaş
Filistin'in diplomasi zaferi! Uzman isim dikkat çekti: Türkiye'nin rolü büyük

7 Ekim'den bu yana Gazze'de sayısız katliama imza atan İsrail'e tüm dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Türkiye'nin uluslararası kamuoyu oluşturulmasında büyük rol oynadığı süreçte dünyanın dört bir yanından ülkeler, Filistin'i devlet olarak tanıma yoluna girdi. Son olarak İspanya'nın ardından Norveç ve İrlanda'da Filistin Devletini tanıdı. Sürecin önemini Posta'ya anlatan Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, "Türkiye, uluslararası bir kamuoyu oluşturulmasında büyük rol oynadı. Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarında Filistin’in hakkını savunma konusunda çok önemli işler yapıldı" ifadelerini kullandı.

ÖMER FARUK EKİNCİ / POSTA.COM.TR | Avrupa ülkesi İspanya, bugün Filistin'i devlet olarak resmen tanıdı. Hükümet sözcüsü Pilar Alegria, tanıma kararının kabine onaylandığını, İrlanda ve Norveç'le birlikte hareket ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada Filistinli devletinin barışa giden tek yol olduğunu söyledi.

Pedro Sanchez "Filistin devletinin tanınması yalnızca tarihi adaletin sağlanması değil, hepimiz barışın kurulmasını hedefliyoruz" dedi, barışın tesis edilmesinin tek yolunun İsrail devletinin yanında yaşayacak bir Filistin devleti olduğunu vurguladı.

Avrupa ülkeleri İspanya, Norveç ve İrlanda'dan önce dünya üzerindeki 144 ülke Filistin'i devlet olarak tanıyordu. Bu sayı son 3 ülke ile birlikte 147’ye yükseldi.

ÇİN'DEN FİLİSTİN'E DESTEK AÇIKLAMASI

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, başkent Pekin’de düzenlenen Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Konferansı’nın açılışını yaptı. Xi Jinping, “Orta Doğu, kalkınma açısından geniş fırsatlarla donatılmış bir bölge ama savaş hala devam ediyor. Geçtiğimiz Ekim ayından bu yana Filistin-İsrail çatışması şiddetli bir şekilde tırmandı ve insanları büyük acıların içine sürükledi. Savaş süresiz olarak devam etmemelidir. Adalet sonsuza kadar yok olmamalı. İki devletli çözüme olan bağlılık sarsılmamalıdır.

Haberin Devamı

Çin, 1967 sınırlarına dayalı, başkenti Doğu Kudüs olan, tam egemenliğe sahip bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını kararlılıkla destekliyor. Çin, Filistin'in Birleşmiş Milletlere tam üyeliğini destekliyor ve geniş tabanlı, etkili bir uluslararası barış konferansını destekliyor” ifadelerini kullandı. Xi, “Çin, daha önce 100 milyon yuan tutarındaki acil insani yardıma ek olarak Gazze'deki insani krizin hafifletilmesine ve çatışma sonrası yeniden yapılanmanın desteklenmesine yardımcı olmak için 500 milyon yuan tutarında ek yardım sağlayacak. Gazze'ye acil insani yardımı desteklemek amacıyla BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) 3 milyon dolar bağışlayacağız” şeklinde konuştu.

Filistinin diplomasi zaferi Uzman isim dikkat çekti: Türkiyenin rolü büyük

DEVLETLER FİLİSTİN'İ HANGİ SINIRLARIYLA TANIYOR?

Konu ile ilgili Posta.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi KKTC/Lefkoşa Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, “Uluslararası hukukta ‘devlet olarak tanınma’ eylemi çok ciddi ve siyasi sonuçları doğuran bir eylemdir” dedi.

Haberin Devamı

Filistin Devleti’nin tanınmasının diğer devletler ile anlaşma yapabilme statüsüne erişmesi anlamına geldiğini söyleyen Doç. Dr. Gözügüzelli, “Uluslararası düzeyde etkileri mevcut. Filistin’in tanınması, uluslararası anlamda haklara sahip olması demektir” ifadelerini kullandı.

Filistin devletini tanıyan ülkelerin hangi sınırlara göre tanıdığı konusunda açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Gözügüzelli, şöyle konuştu:

Sınır noktasında ise devreye Montevideo Sözleşmesi devreye giriyor. Kalıcı nüfusun yoğunluk gösterdiği yer oldukça önemli. Filistin için ise tanımlanmış sınırlar için 1967 sınırları talep ediliyor. Bu yadsınamaz bir gerçeklik. Tanıyan devletler de buna uygun şekilde ilerlediği için tek tek tanınmaya devam eden Filistin Devleti’nin sınırları 1967 yılındaki gibidir. Barışın korunması çerçevesinde bu tanınma gerçekleşmiştir. 1967 yılı sınırları ekseninde bir tanıma söz konusu.

Haberin Devamı

"İSRAİL'İN İŞGALCİ OLDUĞUNU KABUL EDİYORLAR"

Doç. Dr. Gözügüzelli, bu tanınma ile birlikte Filistin Devleti’ni tanıyan ülkelerinde otomatik olarak İsrail’i de işgalci olarak gördüğünün altını çizdi.

Tanınma kararlarının sahaya etkisinin Filistin halkı için büyük bir psikolojik direnç olacağına dikkat çeken Doç. Dr. Gözügüzelli, AB içerisinden 7 devletin Filistin’i tanıyor olmasının diğer devletler üzerinde büyük baskı oluşturduğunu söyledi.

Filistinin diplomasi zaferi Uzman isim dikkat çekti: Türkiyenin rolü büyük

"TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR ROLE SAHİP"

Cumhrubaşkanı Erdoğan’ın BM’de yaptığı ve oldukça ses getiren konuşmanın ardından diğer ülkelerin cesaretlendiğini söyleyen Doç. Dr. Gözügüzelli şu ifadeleri kullandı:

Türkiye, uluslararası bir kamuoyu oluşturulmasında büyük rol oynadı. Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarında Filistin’in hakkını savunma konusunda çok önemli işler yapıldı. İsrail’in yalnızlaştırılarak köşeye sıkıştırılmasının en önemli bacaklarından biri de Türkiye olmuştur.

Yakın zamanda Malta ve Slovenya’nın da Filistin’i devlet olarak tanıma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gözügüzelli, AB ülkelerindeki yükselen trendin önümüzdeki günlerde pek çok ülkenin daha Filistin’i tanıyacağı yönünde olduğunu belirtti.

Haberin Devamı