Finlandiya, Rusya sınırına tel örgülü çit çekmeye başladı
Finlandiya Sınır Muhafızlığı, dün Finlandiya’nın Rusya ile olan sınırına tel örgülü çit çekmeye başladıklarını duyurdu. Imatra sınır kapısında dün başlayan çalışmanın pilot olacağı ifade edildi.
DHA-İHA
Finlandiya Sınır Muhafızlığı geçen yıl ülkenin Rusya ile olan doğu sınırına tel görülü çit çekilmesinin planlandığını duyurmuş ve çitin büyük bölümünün sınır gözetimi için öncelikli bir alan olan güneydoğu sınırında yer alacağı ifade edilmişti. Yetkililer dün yaptıkları açıklamada, Finlandiya-Rusya sınırında sınır geçiş noktaları ve önemli olarak sınıflandırılan diğer alanlara tel örgülü çitin çekilmeye başlandığını duyurdu.
Pilot uygulamanın Pelkola kentindeki Imatra sınır kapısından başlandığı, tel örgü çitlerin yanına yol inşa edileceği ve yol ile çit arasına 10 metrelik gözlem alanı yapılacağı kaydedildi. Önemli alanlara ise ışıklandırma ve hoparlör yerleştirileceği belirtildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Finlandiya Sınır Muhafızları eş zamanlı olarak, inşası 2023 ve 2025 yılları arasında gerçekleşecek olan en önemli hedef alanlar için bir uygulama planı hazırlamaktadır. Bu hedef alanlar, çevreleriyle birlikte sınır geçiş noktaları ve önemli olarak sınıflandırılan diğer alanlardır. Sağlanan fon, yaklaşık 70 kilometrelik bir bariyer çitinin planlanması ve inşası için kullanılacaktır. Bunun 55 kilometresi Güneydoğu Finlandiya, yedi kilometresi Kuzey Karelia ve beş kilometresi de Kainuu ve Lapland için planlanmıştır.”
NATO TASARISINA ONAY
Finlandiya Parlamentosu'nda, NATO üyeliği ile ilgili yasa tasarısı oylamaya sunuldu. Yapılan oylama sonucunda 200 sandalyeli parlamentoda ilgili tasarı 7'ye karşı 184 oyla kabul edildi. Oylamada 1 kişi boş oy kullandı.
Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye başlamasının ardından geçtiğimiz Mayıs ayında NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Şu ana kadar 30 NATO ülkesinden 28'i İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolüne imza atmıştı. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini Türkiye dışında onaylamayan tek ülke olan Macaristan ise, 6-9 Mart tarihlerinde iki ülkenin üyeliği için parlamentoda oylama yapılacağını duyurmuştu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusundaki üçlü Türkiye-İsveç-Finlandiya zirvesinin Mart ayında yapılması konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile mutabakata vardıklarını aktarmıştı.