Fiziksel sorunu yok ama ötenazi yaptıracak
Depresyon, otizm ve borderline kişilik bozukluğu yaşayan ancak fiziksel hiçbir problemi bulunmayan Hollandalı Zoraya ter Beek mayısta ötanazi yaptıracağını açıkladı. Doktorların “Senin için yapabileceğimiz bir şey kalmadı” demesinden sonra böyle bir karar alan kadının talebinin kabul edilmesi tartışmalara yol açtı.
Gazete Haberi
Hollandalı Zoraya ter Beek (28) fiziksel olarak tamamen sağlıklı. Ancak yıllardır depresyon, otizm ve borderline kişilik bozukluğu (kişilerde ani ruh hali değişimine yol açan hastalık) ile mücadele ediyor. 6 yıl önce daha 22 yaşındayken ‘hayata döndürmeyin’ rozeti (Kalbi durduğunda kendisine ilkyardım uygulanmasını istemeyenlerin taktığı rozet. Bazı kişiler aynı uyarıyı vücutlarına dövme de yaptırıyor.) takmaya başlayan genç kadına doktorlar “Senin için yapabileceğimiz bir şey kalmadı. Durumun asla daha iyiye gitmeyecek” dedi.
‘ÖZGÜRLÜĞE KAVUŞACAĞIM’
Bunun üzerine Zoraya ter Beek ötanazi yaptırmaya karar verdi. Talebi kabul edilen kadın, gelecek ayın başlarında ‘özgürlüğüne kavuşacağını’ söyledi. Genç kadına evindeki kanepede, yanında erkek arkadaşı olduğu halde ötanazi uygulanacak. Zoraya Ter Beek’in ölümünden sonra bir ötanazi inceleme komitesi, doktorun tüm ‘gerekli özen kriterlerine’ uyup uymadığından emin olmak için vakasını değerlendirecek ve eğer öyleyse hayatının yasal olarak sona erdirildiği ilan edilecek. Ancak fiziksel olarak sağlıklı olan bir kadının ötanazi talebinin kabul edilmesi, dünya genelinde tartışmaya yol açtı.
HER 5 ÖLÜMDEN 1’İ
Ötanazi Hollanda’da 2002’den bu yana ‘iyileşme ihtimali olmayan ve dayanılmaz acılar yaşayanlar’ için yasal. Hollanda, Avrupa Birliği’nde destekli ölüm uygulamasının yasal olduğu 3 ülkeden biri. İnsan hakları grupları, bunun ölümcül hastalıklarla mücadele eden ya da sakat kalanlara acılarını insanca sonlandırma hakkı verdiğini savunuyor. Hollanda’da 2022’de 8 bin 720 kişi ötanazi yoluyla yaşamına son verdi. Bir önceki yıla göre yüzde 14 daha fazla olan bu rakam, ülkedeki tüm ölümlerin yüzde 5.1’ine denk geliyor. Ayrıca ötanazilerin yüzde 20’sinin bildirilmediği, gerçek rakamın daha fazla olduğu iddia ediliyor.
ÇOCUKLARI DA KAPSAYACAK
Hollanda yasalarına göre; bir hastanın ötanazi hakkına sahip olması için 2 bağımsız doktorun onayını alması ve her iki doktorun da hastanın durumunun ayrıntılı kriterlere uygun olduğunu kabul etmesi gerekiyor. Hastanın ayrıca ötanazi kararını verebilecek ‘akli yeterliliğe’ sahip olduğunun kabul edilmesi gerekiyor. Hollanda hükümeti ötanazi yasasını 12 yaş ve üzerindeki çocukları da kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyor. Ancak bazı uzmanlar “İnsanlar eskiden ‘son çare’ olarak gördükleri ötanaziyi artık ‘kabul edilebilir bir seçenek’ olarak ele alıyor” diyor.