Gezegeni kurtaracak bezelye
İngiltere’de bilim insanları bitkisel beslenmeye cevap verebilmek için tadı bezelye gibi olmayan bezelye geliştirerek yağmur ormanlarının yok edilmesini azaltmayı amaçlıyor.
Dünyada iklim krizini önlemek adına bitkisel beslenmeye yönelim yükselişte. İngiltere'de et alternatifi besinlere talep yılda yüzde 30, hayvansal olmayan süte talep yüzde 50 ve peynir alternatiflerine olan talep de yüzde 40 artışta.
Bu kapsamda en çok tüketilen besinlerden biri de soya fasulyesi. Ancak bu ürünün yetişmesi için Güney Amerika'daki yağmur ormanları yok ediliyor. Zira soya üretiminin çoğu burada yapılıyor. İngiliz bilim insanları, alternatif bir gıda oluşturuyor.
24 BİN TON KARBONDİOKSİT
Bu sayede soya ithalatını azaltıp yerine bu ürünü getirmeyi amaçlıyorlar. Bu bir bezelye. Ancak tadı bezelye gibi değil. Çünkü bezelye baskın bir lezzet olduğundan, et yerine yapılan bitkisel yemeklerde yüksek ve yeterli miktarda kullanılamıyor. Oysa protein açısından soya gibi zengin bir besin.
30 yıl önce Hindistan'da bezelye aroması için yeni bir gen keşfedilmişti. O dönem faydası olmadığından araştırma durdurulmuştu. Şimdi uzmanlar bu geni kullanarak bu bezelyeyi üretecek. Böylece yılda 24 bin ton karbondioksit salınımı azaltılmış olacak.