Gezegeni seven uzun yaşıyor
Yeni bir araştırma, gezegene en az zararı veren gıdalardan oluşan beslenme şeklinin erken ölüm riskini de üçte bir azalttığını ortaya koydu.
Gazete Haberi
Dünya çapında 200 binden fazla kadın ve erkeğin beslenme verileri 34 yıl boyunca takip edildi. Bu veriler, EAT-Lancet Komisyonu tarafından oluşturulan beslenme kılavuzlarıyla karşılaştırıldı. Bu komisyon, 16 ülkeden 37 önde gelen araştırmacı tarafından kurulmuştu. Hem insan sağlığını en üst düzeyde destekleyen hem de milyarlarca insanın beslenmesinin çevresel etkilerini azaltan bir beslenme planı ortaya çıkarılmıştı. Bu plan, et ve süt ürünleri tüketimini azaltırken, meyve ve sebzeler, tam tahıllılar, baklagiller ve diğer bitkisel bazlı proteinlerden oluşan gıdaların daha fazla tüketimini içeriyor. Katılımcılara her dört yılda bir beslenmelerine dair anket yapıldı
YAŞAMAK İÇİN SEV
Çalışmada Eat-Lancet gezegen dostu diyetini uygulayan kişilerin herhangi bir nedenden dolayı erken ölme olasılığı, yüzde 30 daha az çıktı. Ayrıca, ‘gezegensel diyeti’ uygulayanların nörodejeneratif (nöron fonksiyon kaybı) ölüm riski yüzde 28, kardiyovasküler hastalıklardan ölme riski yüzde 14, kanserden ölme riski yüzde 10 ve solunum yolu hastalıklarından ölme riski yüzde 47 daha düşük çıktı. Koruyucu tıp ve yaşam tarzı tıbbı uzmanı Dr. David Katz, “Dünya, onu sevenleri yaşatıyor” dedi. Gezegen için sağlıklı bir diyetle beslenmek, arazi kullanımını yüzde 51, sera gazı emisyonlarını yüzde 29 ve gübre kullanımını yüzde 21 oranında azaltıyor.
GÜNDE 500 LITRE GAZ
BM Çevre Programı’na göre sığır, koyun ve keçilerin geğirmeleri ve dışkıları, 20 yıl içinde gezegeni ısıtmada karbondioksitten 80 kat daha güçlü bir sera gazı olan metan üretiyor. Yetişkin bir inek günde 500 litreye kadar metan geğirebilir veya gaz çıkarabiliyor. Uzmanlar, bunların toplamının küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 15’ini oluşturabildiğini söylüyor.