Gizlenen gerçek deşifre oldu! ABD'nin can düşmanı da Ukrayna'da
Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Rusya tarafından kamikaze drone'larla vurulması ile birlikte akıllarda pek çok soru işareti oluştu. Ukrayna halkını ve askerlerini dehşete düşüren silahların neden savaşın 8. ayında kullanıldığı oldukça konuşulurken, Güvenlik ve Strateji Uzmanı Abdullah Ağar, savaşın gidişatını etkileyebilecek bir detaya dikkat çekti.
Ömer Faruk Ekinci / Posta.com.tr Rusya-Ukrayna savaşı 9. ayına girmek üzereyken kanlı savaş, iki tarafın da ağır kayıplar vermesiyle devam ediyor. Son 2 ay içerisinde Rus ordusuna karşı taarruza geçen Ukrayna ordusu, Rusya tarafından ilhak edilen 4 bölgede de topraklarını geri kazanmaya başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, buna karşı kısmi seferberlik ilan ederek 220 bin kişiyi daha silah altına aldı. Bu şekilde kayıplarına dur demek isteyen Rus tarafı, seferberliğin sona erdirilmesinin ardından dün ilhak ettikleri 4 bölgede sıkıyönetim ilan etti.
SAVAŞTA YENİ DÖNEM: KAMİKAZE DRONELAR
Rusya, Ukrayna ordusunun ilerleyişini durdurmak adına geçtiğimiz günlerde Ukrayna'nın başkenti Kiev'e kamikaze drone'lar ile saldırılar gerçekleştirmeye başladı. Yapılan saldırılarda çok sayıda kişi hayatını kaybederken birçok yerleşim yeri de kullanılamaz hale geldi.
Ukrayna ve Batı ülkeleri, Rusya tarafının saldırıları yaptığı drone'ların 'İran yapımı' olmasına dikkat çekti. Ancak İran da Rusya da bu iddiaları yalanladı.
Posta.com.tr'ye konuşan Güvenlik ve Strateji Uzmanı Abdullah Ağar, Rusya'nın kullandığı drone'lar ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Ağar şu ifadeleri kullandı:
Rusya'nın hassas kabiliyetli vuruş mühimmatında büyük bir azalma var. İskander, Kalibr ve Kinzhal gibi pahalı sistemlerin stok sayıları yüzde 30'lara düşmüş durumda. Bu sebeple Rusya, sadece İran değil dünyanın pek çok ülkesiyle bağlantı kurmaya çalışıyor. Rusya'nın Ukrayna'da kullandığı kamikaze drone'ları şunlar: Şahid-136 ve Aras-2.
Rusya'nın kullandığı drone'ların, Rusya'nın elinde bulunan Kinzhal gibi 2500 kilometre menzilli, nokta vuruş özellikli füzeler kadar etkili olmadığını söyleyen Ağar, "Bunlar intihar drone'ları ve maliyetleri çok düşük. Buna benzer etki almak için kullanılan mühimmatın maliyeti bunların neredeyse 10-15 katına kadar çıkıyor. Bu nedenle muharip alanların tespit edilmesi ve etkisizleştirilmesi çok zor olan bölgeler için son derece ölümcül bir aygıt" ifadelerini kullandı.
TEK KULLANIMLIK DEYİP YABANA ATMAMAK LAZIM
İntihar droneları oldukları için 'tek kullanımlık' diyerek hafife alınmaması gerektiğini söyleyen Ağar, bu droneların 2000 kilometreye kadar menzili olduğunu ve başlarına takılan harp başlıkları ile birlikte oldukça önemli bir silah olduğunu belirterek drone'ların savaş alanına yaptığı şu iki etkiye dikkat çekti:
- Taktiksel etki: Vurduğu yerlerde ortaya koyduğu yıkım etkisi.
- Psikolojik etki: Cephede savaşan askerlerin ve sivil halkın moralini bozuyor.
Kamikaze drone'larının bazılarının GPS yardımı ile hedefini bulduğunu, bazılarının ise operatör tarafından uçurularak hedef aradığını söyleyen Ağar, alçak irtifada uçan ve hedef aradığı için yavaş şekilde hareket eden bu drone'ların vurulmasının nispeten daha kolay olduğuna dikkat çekti.
RUSYA'NIN TEHLİKELİ İSRAİL DANSI
Abdullah Ağar, İsrail'in Ukrayna-Rusya savaşında taraf olmaya zorlandığını belirterek bunun İsrail'i Rusya ile karşı karşıya getiren sahaya yansımaları olduğunu söyledi. Bugüne kadar Ukrayna'ya pasif savunma ve insani yardımda bulunan İsrail'de, İran'ın Rusya'ya kamikaze drone'ları vermesinin ardından sesler yükselmeye başladı. ABD'nin en büyük müttefiklerinden biri olan İsrailli yöneticiler, 'İran Rusya'ya silah veriyorsa biz de Ukrayna'ya açık bir şekilde silah yardımı yapalım' çıkışlarında bulundu.
İran'ın, Rusya'ya verdiği dronelar karşılığında ne aldığının belli olmadığını söyleyen Ağar, gündemdeki iddialarla ilgili şunları söyledi:
Rusya, İran'dan aldığı drone'lar karşılığında İsrail ile arasındaki dengeyi etkileyecek neler verdi? Bu konu ile ilgili çeşitli söylentiler var. Füze teknolojisi aldı, vuruş teknolojisi aldı, nükleer destek aldı gibi. Bunu kesin olarak bilmemiz mümkün değil ancak İsrail bir noktaya kızdı ve bu sebeple Ukrayna'ya silah verelim açıklamaları yapıldı. İsrail Savunma Bakanı Gantz, dün yaptığı açıklamada, 'Biz Ukrayna'ya silah sistemleri tedarik etmeyeceğiz ama siviller için pasif savunma yardımlarımız devam edecek' dedi. Bu İsrail'in bir takım garantiler almış olabileceğini akıllara getiriyor. İsrail'in elinde Rusya-Ukrayna savaşında dengeleri değiştirebilecek silahlar var. Bu yaşanan gerginlik Rusya için çok önemli. Ancak ne olacağı bilinemez, savaş dinamik bir süreçtir.
"İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI KULLANIYOR OLABİLİR"
Benzer kamikaze drone saldırılarının ağustos ayından beri bölgede görüldüğünü söyleyen Ağar, ilk dönemlerde bu saldırıların oldukça başarısız olduğuna dikkat çekti. Bu başarısızlığın sebebi araştırıldığında ise Rus operatörlerin aldıkları eğitim eksikliği ortaya çıktı.
Bunun üzerine İran Devrim Muhafızları'nın Rus askerlere eğitim verdiğini söyleyen Abdullah Ağar, şu ifadeleri kullandı:
İran'da bu silahlardan sorumlu Devrim Muhafızları'nın ilgili birimlerinin Kırım'a kadar geldiği ve burada Ruslara eğitim verdiği söyleniyor. Bu cümlenin altında şu da var; acaba İranlılar bu drone'ları kullanıyor olabilirler mi? Çünkü bu silah sistemlerinin eğitimleri oldukça zor olmasından dolayı bu ihtimal de olabilir.