Göçmenlere şafak baskını

ABD’de Trump yönetiminin göçmenlere yönelik baskınlarının kapsamı büyüdü. Artık suça karışmış olmayan göçmenler de aileleriyle birlikte şafak baskınlarıyla gözaltına alınıyor.
ABD'de Washington eyaletine bağlı Bellingham kentinde Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) ajanları tarafından bir çatı kaplama şirketine şafak baskını düzenlendi. ABD vatandaşı olan bir işçi, Meksika'dan gelen üç aile üyesi ve onlarca arkadaşının gözaltına alındığını açıkladı. İddiaya göre taktik teçhizatlı, maskeli ajanlar, çalışanlara silah çekti. Operasyon sırasında helikopter ve drone'lar şirketin çevresinde uçtu. ICE, sahte ve eksik belgelerle işe giren kişilere yönelik cezai bir soruşturma yürüttüğünü belirtiyor. Ancak şirket sahibi tüm yasalara uyduğunu savunuyor. Gözaltına alınanlar arasında çocuklar ve suç kaydı olmayanlar var. Benzer şekilde Oregon'da da Venezuelalı bir sığınmacı, rutine dönüşen ICE kontrolünde gözaltına alındı. Başka bir eyalete gönderildi.
4 HAFTADA 1400 KİŞİ
Nikaragua ve Rusya'dan gelen bazı göçmenler de kontrol ve belge güncellemesi bahanesiyle ICE tarafından gözaltına alınanlar arasında. Savaştan kaçıp ABD’ye giden Ukraynalılar da sınır dışı edilme korkusu yaşıyor. Trump yönetimi, sadece suç geçmişi olan göçmenleri hedef alacağını açıklamıştı. Ancak bu politikanın sınırları esnetildi ve genişletildi. Trump yönetimi, ilk dört haftasında sığınmacılara yönelik en az 1400 gözaltı ve tutuklama yaptı. Ayrıca İsrail karşıtı protestolara katılan uluslararası öğrencilere vize iptali uygulaması da büyüdü. Stanford ve California üniversitelerinde okuyan 30'un üzerinde öğrencinin vizeleri iptal edildi. Dışişleri Bakanı Marco Rubio, bu kapsamda en az 300 öğrencinin 'kargaşa' çıkardıkları gerekçesiyle sınır dışı edileceğini açıklamıştı.