Hamas saat vererek uyarmıştı! Aşkelon bombalanıyor
İsrail'in, Hamas'ın cumartesi günü düzenlediği ve birçok sivilin de öldürüldüğü saldırılara yanıtı çok sert oldu. Kara harekatına hazırlanan İsrail, Gazze’yi tam kuşatma altına alacağını, bölgeye elektrik, yiyecek, yakıt ve su verilmeyeceğini açıkladı. El-Kassam Tugayı, saat 17.00'de Aşkelon kentinin büyük bir saldırıya uğrayacağını söylemişti. Saatler 17'yi gösterdiği anda Hamas, roketleri ateşlemeye başladı.
Filistin’de Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın cumartesi günü başlattığı ‘Aksa Tufanı Operasyonu’na İsrail ‘Demir Kılıçlar Operasyonu’ ile karşılık vermişti. Ülkesindeki Hamas militanlarını temizlemeye devam eden İsrail dün Gazze’ye büyük bir operasyon başlattı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail’in Gazze’ye ‘tam bir kuşatma’ uyguladığını söyledi. Gallant, 2.3 milyon nüfuslu 45 kilometrekarelik Gazze’ye elektrik, yiyecek, su ve yakıt verilmeyeceğini söyledi. Bu açıklamadan hemen sonra İsrail Enerji ve Altyapı Bakanı Israel Katz, Gazze’ye su akışının kesilmesini emretti.
Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'deki saldırılarda hayatını kaybedenlerin 830'a yükseldiğini, 4 bin 250 kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail'in sürekli hava saldırıları nedeniyle Gazze'de halihazırda 137 binden fazla insan yerinden edildi.
İsrail basınına göre Gazze'den düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 1000'i geçti.
HAMAS'IN VERDİĞİ SÜRE DOLDU, ROKETLER ATEŞLENDİ
Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, Gazze'nin yanı başındaki Aşkelon kentine saldıracağını duyurdu.
Açıklamada, "Saat 17.00'ye kadar vaktiniz var, şehir büyük bir saldırı altında kalacak" ifadeleri yer aldı.
Hamas kuvvetleri saatler tam 17.00'ı gösterdiği an duyurdukları saldırıya başladı. Yağmur gibi yağan füzeler anbean kameralara yansıdı. İsrail basını roketlerin sivillerin yaşadığı yerleşim yerlerini vurduğunu bildiriyor.
CNN Türk Dış Haberler editörü Enver Kaptanoğlu bölgeden yaptığı canlı yayında patlama seslerinin peş peşe duyulduğunu aktardı, CNN Türk ekibi patlamaları dakika dakika izleyicilerle paylaştı.
AŞKELON'DAN DUMANLAR YÜKSELİYOR
Aşkelon'dan gelen görüntülerde kentten dumanların yükseldiği görüldü. Hamas'ın attığı bazı roketlerin hava savunma sistemini geçip kente düştüğü düşünülüyor.
BBC'nin olay yerinde bulunan muhabiri saldırıyla ilgili "Yerel halk ile birlikteyiz. Herkes telefonlarına bakıyor. Ne olacağını merak ediyorlar. Çok fazla patlama sesi duyduk" dedi.
GAZZE LİMANINA SALDIRI
İsrail'in Gazze Şehri limanına düzenlediği saldırının ardından dumanlar yükseliyor. Limandan gelen görüntülerde balıkçı tekneleri ve gemilerin de yandığı görülüyor.
300 BİN YEDEK ASKER
Gazze’ye yönelik kara harekatının ayak sesleri duyulurken, İsrail ordusu, Sderot kentinin Gazze sınırına yakın bölgelerine çok sayıda asker, zırhlı araç ve tank sevkiyatı yaptı. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, 300 bin yedek kuvvetin seferberlik edildiğini belirtti.
Hamas’ın İsrail kentlerine yönelik roket saldırıları da devam ediyor. Gazze Şeridi’nden atılan bir roket Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı yakınlarına düştüğü belirtildi. Bununla birlikte Lübnan’daki Hizbullah’ın da çatışmaya dahil olmasıyla kuzey bölgelerinde de çatışmalar gerçekleşiyor. İsrail ordusu, Lübnan’dan İsrail topraklarına geçmeye çalışan bazı silahlı militanların öldürüldüğünü duyurdu. İsrail Hava Kuvvetleri’nin Lübnan’dan gelen roketleri durdurduğu ve helikopterlerle Lübnan topraklarına operasyon düzenlediği belirtiliyor.
1200 HEDEF VURULDU
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu “İsrail’in Hamas saldırılarına verdiği yanıt Orta Doğu’yu değiştirecek” dedi. Netanyahu’nun önceki gün ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail’in kara operasyonuyla Gazze’ye girmekten başka çaresi olmadığını söylediği öğrenildi. İsrail ordusu gece boyunca Gazze Şeridi’nde aralarında komuta merkezleri ve İsrail’e sızma eylemlerinin yönetilmesine yardımcı olduğu iddia edilen üst düzey Hamas yetkilisi Ruhi Maşta’nın evinin de bulunduğu 500’den fazla Hamas ve İslami Cihad hedefinin vurulduğunu bildirdi. 3 günde toplam 1200 Hamas hedefinin vurulduğu açıklandı. İsrail ayrıca Lübnan topraklarına da helikopterlerle hava harekatı düzenledi.
1500’DEN FAZLA ÖLÜM
Çatışmalarda 3 günde 140’ı çocuk, 105’i kadın 687 Filistinli öldü, 3 bin 800 kişi yaralandı. İsrail’de ise yaralı sayısı 157’si ağır 2 bin 616’ya çıkarken 900’den fazla kişi hayatını kaybetti. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas’ın cumartesi günü ele geçirdiği tüm bölgelerin geri alındığını ancak İsrail topraklarında halen Hamas militanlarının bulunduğunu söyledi. İsrail ordusu, Lübnan’dan topraklarına sızan Hamas militanlarına karşı bölgede asker konuşlandırdı. Ardından bölgeden çatışma sesleri geldi. Sonra da İsrail Savunma Kuvvetleri, İsrail’in kuzeyine sızdığı anlaşılan birkaç kişiyi öldürdüğünü ve bölgede arama yapmaya devam ettiğini açıkladı.
REHINE KRİZİ NASIL ÇÖZÜLECEK?
Hamas’ın elinde yüzlerce İsrailli rehine bulunuyor. Resmi kayıp sayısı 750 ancak gerçek sayının daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Rehine krizinin savaşın gidişatını değiştirebileceği konuşuluyor. Hamas’ın rehineleri canlı kalkan olarak kullanmasından endişe ediliyor. Nitekim Hamas, İsrail hava saldırılarında 4 İsrailli esirin ve onları esir alan Hamaslıların öldüğünü iddia etti.
‘SALDIRILARA KARŞILIK REHİNE ÖLDÜRÜLECEK’
El-Kassam Tugayı Sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail’in Filistinli sivilleri uyarı yapmadan hedef aldığı her saldırıya karşılık sivil bir rehineyi infaz edeceklerini açıkladı. Ubeyde, İsrail’in sivillere yönelik saldırılarını yoğunlaştırması nedeniyle bu kararı aldıklarını belirterek, “Düşman insanlığın ve ahlakın dilinden anlamıyor, biz ona bildiği dilde hitap edeceğiz” dedi. Ubeyde, infazların görüntülerini ve seslerini de yayınlayacaklarını söyledi.
İSRAİLLİLER STOK YAPIYOR
Öte yandan İsrail ordusunun en az 72 saat boyunca yetecek yiyecek ve su stoku yapılması uyarısının ardından İsrailliler marketlere akın etti. Uyarının ardından market raflarının boşaldığı ve kasalarda uzun kuyruklar olduğu görüldü.
AĞABEYİNİ KAYBETMIŞTİ
3 Temmuz 1976’da Filistin Kurtuluş Örgütü militanları, Tel Aviv-Paris seferini yapan Air France uçağını kaçırıp Uganda’nın Entebbe Havalimanı’na indirmişti. İsrail sürpriz bir operasyonla 1 saat içinde uçağa baskın yapmış, tüm militanları öldürmüştü. Operasyonda 4 rehine de ölmüştü. Hayatını kaybeden tek İsrail askeri ise Başbakan Netanyahu’nun ağabeyi olan operasyonu yürüten komutan Yonatan Netanyahu’ydu. Ağabeyini bir rehine krizinde kaybeden Netanyahu’nun sorunu nasıl çözeceği merak ediliyor.
‘MÜZAKERELERE TÜRKİYE’Yİ KATIN’
Katarlı arabulucular Gazze’de tutulan İsrailli kadın ve çocuk rehinelerin serbest bırakılması karşılığında İsrail hapishanelerindeki 36 Filistinli kadın ve çocuğun serbest bırakılması için Hamas’la görüşmeler yapıyor. Yetkililer, ABD ile koordineli olarak yürütülen müzakerelerin ‘olumlu ilerlediğini’ söyledi. Ancak İsrailli bir yetkili ise rehinelerin serbest bırakılması konusunda herhangi bir müzakere olmadığını ifade etti. Katar Dışişleri Bakanı Majed Al-Ansari ise görüşmeleri resmen doğruladı.
AİLELER TEPKİLİ
Rehinelerin yakınları ise hükümete tepki gösteriyor. 2 kızı rehin alınan bir baba, televizyona çıkarak “Hükümet rehineleri eve getirmek için bir operasyon başlatmalı. Aileler bir kabus yaşıyor. Sevdiklerimizden sadece Hamas videolarıyla haberdar oluyoruz. Hükümet, Türkiye ve Arap ülkelerinin liderlerini rehinelerin serbest bırakılması çabalarına dahil etmeli” dedi.
HAMAS'IN YERALTI SİLAHLARI GÖRÜNDÜ
İsrail'e on yılların en büyük saldırısını gerçekleştiren Hamas, kendi ürettiği silahları tanıtırken Gazze'deki tünellerde saklanan füzelerini de gösterdi.
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, Gazze'de ürettiği bir hava savunma sisteminin görüntülerini yayınladı. Açıklamada, Muteber 1 adı verilen hava savunma sisteminin Aksa Tufanı harekatı sırasında İsrail savaş uçaklarına karşı kullanıldığı belirtildi. Al Jazeera, El Kassam Tugayları'nın yayınladığı bir videoda söz konusu silahın kullanıldığını ve havadaki hedefin vurulduğunu hatırlattı.
Sosyal medyada dolaşıma giren bir başka videoda ise, yeraltında binlerce tünelin bulunduğu Gazze'deki füze stokları göze çarptı. Ucu ucuna sıralanmış onlarca füzeyle açılan kaydın devamında Hamas üyelerinin füzeleri çoklu fırlatma rampasına taşıdığı görüldü. Video, Gazze'den İsrail'e doğru ateşlenen füzelerle sona erdi.
Hamas, dördüncü gününe giren savaşta Gazze'den İsrail'e binlerce roket ateşledi. İsrail'in ünlü hava savunma sistemi Demir Kubbe fırlatılan roketlerin birçoğunu gökyüzünde vursa da çok sayıda roket hedefini vurdu.
BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner, bugün yayımlanan analizinde İsrail'in Gazze'ye gerçekleştireceği muhtemel bir kara operasyonunun Hamas tehdidini ortadan kaldırmayacağını belirtti. Hamas'ın silahlı kanadının (İzzeddin El Kassam Tugayları) yaklaşık 30 bin savaşçıdan oluştuğunu aktaran Gardner, "Onlar, Gazze'nin tünellerini, mahzenlerini, sığınaklarını ve arka sokaklarını işgalcilerden daha iyi biliyor" ifadesini kullandı.
İSRAİL'İN ÖLÜM LİSTESİ
İngiliz basını İsrail'in ölüm listesini yazdı. Buna göre İsrail özel timlerinin hedefinde kritik 4 ismin yer aldığı belirlendi.
Listede Hamas'ın lideri İsmail Haniye, Hamas'ın Gazze lideri Yahya Sinvar, Aksa Tufanı'nın planlayıcısı olarak bilinen Muhammed Deif ve İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Sözcüsü Ebu Ubeyde yer alıyor.
"SAVAŞ BİTMEDEN, ESİR TAKASI YOK"
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye yaptığı açıklamada, çatışmalar bitene kadar İsrail ile esir takasının gündeme gelmeyeceğini ifade etti.
Heniyye, “Esirlerle ilgili bizimle iletişime geçen tüm taraflara, bu dosyanın savaş bitmeden açılmayacağını bildirdik” ifadelerini kullandı.
Heniyye ayrıca, esir takasının Hamas’ın kabul edeceği şekilde gerçekleştirileceğini vurguladı.
Hamas'ın elinde cumartesi gününden bu yana 100-150 esir bulunduğu belirtiliyor.
SALDIRININ ARKASINDA İRAN MI VAR?
Amerikan Wall Street Journal Gazetesi, Hamas ve Hizbullah kaynaklarına dayandırdığı haberinde İranlı güvenlik yetkililerinin Hamas’ın düzenlediği sürpriz saldırının planlanmasına yardım ettiğini ve saldırıya geçen pazartesi Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yapılan bir toplantıda yeşil ışık yaktığını yazdı. İran, iddiaları şiddetle reddederek Hamas’ın bağımsız bir siyasi operasyon olduğunu vurguladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da ABD’nin İran’ın bu işe karıştığına dair doğrudan bir bilgisi olmadığını söyledi.
‘TEK ÇARE 2 DEVLET’
Önceki gün Danimarka’nın başkenti Kopenhag’daki NATO zirvesinde video konferans yoluyla konuşma yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, uluslararası toplumun hem terör örgütleri hem de terörist devletlerle mücadele etmek için bir araya gelmesi gerektiğini söyledi. Zelenskiy, Hamas’ın İsrail’e saldırırken kullandığı taktiklerle Rusya’nın Ukrayna’da kullandığı taktiklerin benzediğini öne sürdü. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise İsrail ve Filistinlilerin barış içinde bir arada yaşamalarını sağlayacak iki devletli çözüm görüşmelerinin, çatışmalar sona erdikten sonra ileriye dönük tek yol olduğunu söyledi.
‘SUÇLUSUN NETANYAHU’
Demokrat çizgisiyle bilinen İsrail gazetesi Haaretz, Hamas’ın saldırısından Başbakan Netanyahu’yu sorumlu tuttu. Haaretz’in başyazısında ‘felaket’ olarak nitelenen Hamas saldırıları ile ilgili “Engin siyasi deneyimi ve güvenlik konularındaki yeri doldurulamaz bilgeliğiyle övünen Başbakan, İsrail’i bilinçli olarak içine sürüklediği tehlikeleri tespit etmekte çuvalladı” yazdı. Yazıda Netanyahu’nun ‘ilhak ve mülksüzleştirme hükümeti kurduğu’, aşırı sağcı Bezalel Smotrich (Maliye Bakanı) ve Itamar Ben- Gvir’i (Kamu Güvenliği Bakanı) hükümette kilit pozisyonlara atadığı ve Filistinlilerin varlığı ile haklarını açıkça görmezden gelen bir dış politika benimsediği belirtildi. “Batı Şeria’yı ilhak etmek, bazı kısımlarında etnik temizlik yapmak için bariz adımlar atıldı” denilen yazıda “3 yolsuzluk davasıyla suçlanan bir başbakana devlet işleri emanet edilemez” ifadeleri kullanıldı.