DünyaHaniye suikastı Ortadoğu'yu karıştırdı! Hamaney 'doğrudan vurun' emri verdi

Haniye suikastı Ortadoğu'yu karıştırdı! Hamaney 'doğrudan vurun' emri verdi

Paylaş
Haniye suikastı Ortadoğu'yu karıştırdı! Hamaney 'doğrudan vurun' emri verdi

Tahran'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye düzenlenen suikast sonrası bölgedeki gerilim hiç olmadığı kadar yüksek. İran dini lideri Hamaney'in İsrail'in doğrudan vurulması emrini verdiği iddia edilirken, İran'ın BM Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani "Uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz." dedi. ABD medyası İsrail'e yönelik saldırıda maksimum etki sağlanması için İran'ın vekil güçlerinin de devreye girebileceğini yazdı.

PEŞ PEŞE LÜBNAN UYARILARI

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığının internet sayfasında güncellenen seyahat uyarıları bölümünde Lübnan'la ilgili yeni uyarı yayımlandı.

Açıklamada, İsrail ile Lübnan Hizbullahı arasında son günlerde artan gerilim gerekçe gösterilerek ABD vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmemeleri uyarısı yapıldı.

Halen Lübnan'da bulunan Amerikan vatandaşlarına ise güvenli bir yere sığınmaları ve ülkenin güney bölümünde bulunanlara bölgeden derhal ayrılmaları tavsiyesinde bulunuldu.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de Lübnan'daki binlerce Avustralyalı vatandaşa ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu ve Beyrut Havaalanı'nın yakında kapanabileceği uyarısında bulundu.

HAMANEY'İN İSRAİL'İN DOĞRUDAN VURULMASI EMRİNİ VERDİĞİ İDDİA EDİLDİ

Haberin Devamı

ABD'li New York Times gazetesi aralarında Devrim Muhafızları'ndan iki kişinin de bulunduğu, konuyla ilgili ismi açıklanmayan üç İranlı yetkiliye dayandırdığı haberinde, İran Dini Lideri Ali Hamaney'in İsrail'e doğrudan saldırı emri verdiğini öne sürdü. Haberde, söz konusu emrin sabah saatlerinde Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısında verildiği aktarıldı. Hamaney'in toplantıda İslam Devrim Muhafızları Ordusu ve İran ordusu komutanlarına, savaşın genişlemesi, İsrail veya ABD'nin İran'a saldırması ihtimallerine karşılık savunma planları hazırlamaları için talimat verdiği iddia ediliyor.

MASADAKİ SEÇENEKLER NELER?

New York Times'ın aktardığına göre İranlı yetkililer, birkaç ay önce İsrail'e doğrudan düzenlenen saldırıya benzer şekilde, Tel Aviv ve Hayfa çevresindeki askeri hedeflere yönelik insansız hava aracı ve füze saldırılarının bir arada yapılmasını değerlendiriyor ve sivil yerleşim yerlerini vurmamak için elinden geleni yapacaklarını söylüyorlar. NYT ayrıca askeri kanadın "maksimum etki" için bölgedeki İran vekilleriyle koordinasyon halinde saldırı başlatmayı düşündüğünü iddia ediyor bu ülkeler arasında Yemen, Suriye ve Irak'ın da yer aldığı düşünülüyor.

İRAN: HANİYE SUİKASTINA UYGUN GÖRDÜĞÜMÜZ ZAMAN VE ŞEKİLDE CEVAP VERECEĞİZ

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani, Tahran'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye düzenlenen suikasta, "Uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz." dedi.BM Güvenlik Konseyi (BMGK), İran'ın talebi ve Rusya, Çin ve Cezayir'in desteğiyle acil oturumla toplandı.

Haberin Devamı

"Siyonist, işgalci İsrail rejiminin terör faaliyeti sonucu Haniye'nin suikasta uğradığını" aktaran İravani, saldırının İsrail'in bölgedeki terör ve sabotaj faaliyetlerinin devamı olduğunu dile getirdi.İravani, İsrail'in aynı zamanda siyasi bir gündeminin de olduğunu, bölgede barış ve istikrarı önceliklendiren yeni hükümetin ilk gününe gölge düşürmek istediğini söyledi.

İran'ın söz konusu saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını dile getiren İravani, "Uluslararası hukuk uyarınca meşru müdafaa hakkımızı muhafaza ediyoruz." açıklamasında bulundu.

"Uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz." diyen İravani, İsrail'in suç ve terör faaliyetine" kararlı şekilde cevap vereceklerini, İran'ın uluslararası hukuk ve BM Şartı ilkelerine bağlılığını teyit etti.

Haberin Devamı

BBC de benzer bir şekilde İran'ın milis güçlerden İsrail'e yönelik saldırılarını artırmalarını isteyebileceğini yazdı.Bölgede şimdiden İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin yeni bir zirveye ulaşacağına ve taraflar arasında geniş çaplı bir savaş çıkması ihtimalinin belirginleştiğine inanan yorumcular var.