Dünyaİki kıta boğuluyor

İki kıta boğuluyor

Paylaş
İki kıta boğuluyor

Avrupa ve Asya sel felaketleriyle boğuşuyor. Avrupa’da can kaybı her geçen saat artıyor. Asya’da da iki haftadır süren tayfun felaketinin yol açtığı sellerde bilanço ağırlaşıyor.

Avrupa ülkeleri Romanya, Avusturya, Polonya, Çekya, Macaristan ve Slovakya’da şiddetli yağış ve fırtınaların neden olduğu sellere teslim oldu. Ülkeler, İtalya’nın kuzeyinden doğan alçak basınç sisteminin etkisinde. En az 16 kişi öldü. Sellerin, kıtayı 2002’de etkileyen afetten sonraki ‘en kötü felaket’ olabileceği açıklandı.

Haberin Devamı

Romanya’nın doğusunu etkileyen sellerde 6 kişi öldü. Metrekareye 160 litre yağmurun düştü. Sel bölgelerinde yaşayanlar çamurlu sulardan botlar aracılığıyla kurtarıldı. Avusturya’da can kaybı 3’e yükseldi. Etkilenen Aşağı Avusturya eyaletinde okullar tatil edildi. Polonya’da da sel nedeniyle 6 kişi öldü. 48 saat etkili olan şiddetli yağış sonrası Vistula Nehri’nin taştı, yollar trafiğe kapatıldı. Ülke, Avrupa Birliği’nden (AB) yardım almaya hazırlanıyor.

‘YENİ NORMAL’ FELAKETİ

Çekya’da sel ve su taşkınları yüzünden 1 kişi öldü, 7 kişi kayboldu. Avusturya ile Çekya arasındaki tren seferleri iptal edildi. 10 bin 500’den fazla kişi tahliye edildi. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’den geçen Tuna Nehri’nde yağışlar nedeniyle su seviyesindeki artış sonrası bölgede üçüncü derece sel uyarısı verildi. Slovakya’daki nehirlerde su seviyeleri artıyor. İsviçre Alpleri’nde de çığ uyarısı verildi.

Haberin Devamı

Uluslararası Kızılhaç, Orta Avrupa’nın 10 yıllardır gördüğü en büyük selleri yaşadığını belirterek bu durumun yakında ‘yeni normal’ haline gelebileceği uyarısında bulundu. Çin’in en büyük şehri Şanghay, 1949’daki Gloria Tayfunu’ndan bu yana kıyılarına ulaşan en şiddetli tayfun olan Bebinca Tayfunu’nun etkisine girdi. 414 bin kişi tahliye edildi. Myanmar’da da Yagi Tayfunu’nun getirdiği şiddetli yağışların ardından sellerde ölenlerin sayısı en az 113’e yükseldi. 64 kişi kayıp 320 bin kişi yerinden oldu. Filipinler’de başlayıp Çin, Vietnam ve Tayland’ı da vuran Yagi, bu yıl Asya’yı vuran en güçlü fırtına oldu.