İnsanlığı yok olmaktan kurtaracak! Dünyanın dört bir yanından İsviçre'ye gidiyor
İnsanları hastalıklardan koruyan bağırsak mikroplarının yok olmaması için dünyanın her yerinden dışkılar, İsviçre’deki mikrobiyota mahzeninde dondurularak saklanıyor.
Milliyet'in haberine göre, bilim insanları her birimizi çeşitli hastalıklara karşı koruyan bağırsak mikroplarının “neslinin tükenmesini” engellemek amacıyla bir bankada dünyanın dört bir yanından gelen insan dışkılarını saklıyor. Uzmanların, bir gün insanlığı yok olmanın eşiğinden kurtaracak olan “mikrobiyota mahzeni”ni yaratmak için binlerce insan dışkısını dondurduğu ortaya çıktı.
İnsan bağırsağının çok sayıda işlev sağlayan trilyonlarca mikroba sahip olduğu bilinirken, mikrobiyom çeşitliliğinin işlenmiş gıda, hijyen, stres, uyku düzeni ve kullanılan ilaçlar nedeniyle en fazla toplumsal olarak gelişmiş Batılı ülkelerdeki insanlarda azaldığı görüldü.
'TEHLİKE ALTINDALAR'
Bu nedenle, Etiyopya ve Porto Riko gibi pek çok ülkeden toplanan donmuş dışkı örneklerinin, İsviçre’de tıbbi mikrobiyoloji enstitüsünün müdürü olan Adrian Egli’nin Zürih Üniversitesi’ndeki laboratuvarında toplandığı bildirildi. “The Times” gazetesine konuşan Egli, dünyadaki en çok tehlike altındaki organizmaların insan bağırsaklarında yaşadığını, bu nedenle onların korunması gerektiğini söylerek, bu amaçla bir mikrobiyota deposu oluşturduğunu açıkladı.
Egli, “İnsanlar biyolojik çeşitliliğin, bitki ve hayvanlardaki azalmanın çok farkında. Filin nesli tükenirse, kendi sağlığınız açısından bir problem yaşamıyorsunuz. Mikrobiyomunuz belirli bir şekilde bozulursa, bunun yok olmak gibi sonuçları olabilir” dedi.
ABD ve Almanya’daki meslektaşlarıyla birlikte, orijinallerin kaybolması durumunda değerli bitki tohumlarının “yedek kopyalarını” saklayan Svalbard Küresel Tohum Kasası’ndan ilham alarak “Mikrobiyota Kasası”nı kuran Egli, farklı yaşam tarzlarına sahip insanlardan dışkı örnekleri almak istediğini ifade etti.
HASTALIKLARA KARŞI SAVUNMASIZ HALE GELİNCE...
Mikrobiyota bankasının, insanın çeşitli hastalıklara karşı savunmasız hale gelmesi durumunda veya hayati önem taşıyan mikropların artık bağırsaklarda bulunmaması ihtimaline karşı söz konusu dışkı örneklerini koruduğu belirtildi. İnsan vücuduna yararlı oldukları kanıtlanmış mikrobiyotalara sahip donmuş dışkı örnekleri bankasını geliştirmeyi planlayan Egli, “Mahzendeki koleksiyon büyüyerek tahmini 100 bin örneğe ulaştığında, Alpler’de kullanılmayan askeri sığınaklara taşınmayı düşünüyoruz” dedi.
- Kendisini sakatlamıştı… Mourinho'dan İsmail Yüksek paylaşımı
- Fenerbahçe’de üç yıldız yedek kulübesine! Mourinho, Trabzonspor maçında kadroyu yeniliyor
- Derbide muhabire saldıran Sezgin Gülnar'ın cezası belli oldu
- Icardi'yi Galatasaray'dan koparacak ihtimal... Transferde kilit isim!
- Evet iyiyiz ama yetmez!