Dünya İşitme tedavisinde devrim

İşitme tedavisinde devrim

Paylaş
İşitme tedavisinde devrim

İngiltere’de 1.5 yaşındaki doğuştan işitme engelli çocuk, çığır açan gen tedavisiyle cihazsız bir şekilde ilk kez duymaya başladı.

İngiltere’de Opal Sandy adlı kız bebek, iç kulağı ve beyni arasındaki sinirler hasarlı olarak doğdu. Opal, iç kulaktan beyne giden sinir uyarılarını bozan ve hatalı bir genden kaynaklanabilen bir durum olan işitsel nöropati nedeniyle hiçbir şey duyamıyordu. Cambridge Üniversitesi hastanelerinde geliştirilen Chord denemesinin uygulanmasına ailesi onay verdi. Birinci yaşından kısa süre önce gen tedavisine başlandı. Geçen eylülde bu kusuru potansiyel olarak onaracak bir genin enjekte edildiği tedavi uygulandı.

Haberin Devamı

16 DAKİKA SÜRDÜ

16 dakika süren operasyon sırasında genin çalışan bir kopyasını içeren bir infüzyon yapıldı. Saç hücrelerini işitme sinirine yeniden bağlayan bir protein enjekte edildi. Opal tedaviye yanıt verdi. Üç hafta içinde seslere yanıt vermeye başladı. Tedavi edilen sağ kulağındaki işitme duyusu altı aydan sonra çalışır duruma geldi. 18 aylık olan Opal, artık fısıltıları dahi duyuyor. ‘Anne’, ‘Baba’, ‘uh-oh’ gibi kelimeleri söyleyebiliyor. Oyuncak davullarla oynamaktan hoşlanıyor.