Dünyaİsrail, intikam yemininden sonra vurdu! ABD medyası: Ateşkes zora girdi

İsrail, intikam yemininden sonra vurdu! ABD medyası: Ateşkes zora girdi

Paylaş
İsrail, intikam yemininden sonra vurdu! ABD medyası: Ateşkes zora girdi

Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah dün Lübnan'daki patlamalarla ilgili İsrail'i suçladı ve "Tüm kırmızı çizgiler aşıldı" dedi. 'Bu bir savaş ilanıdır' diyen Nasrallah intikam sözü verirken İsrail bu konuşmadan saatler sonra Lübnan'ı bombaladı. ABD medyası dün geceki saldırının şimdiye kadarki en büyük bombardıman dalgalarından biri olduğunu yazdı.

ABD'li bir istihbarat yetkilisi ABC News'e İsrail'in Hizbullah cihazlarını patlatma operasyonunu en az 15 yıldır planladığını doğruladı. Kaynağa göre böyle bir operasyon, ajanların kendilerini tedarik zincirine dahil edebilmeleri ve paravan şirketlerin kurulması için kurnaz ve uzunca bir süreç gerektiriyor.

Haberin Devamı

Yetkili, operasyona dahil olanlardan bazılarının İsrail istihbaratına hizmet ettiklerinin farkında olmayacağını belirtirken, CIA'in sivillere yönelik yüksek risk nedeniyle bu tür bir saldırılardan kaçındığını vurguladı.

İsrail, intikam yemininden sonra vurdu ABD medyası: Ateşkes zora girdi

New York Times'a konuşan iki Amerikalı istihbarat yetkilisi de, İsrailli yetkililerin çağrı cihazlarını, doğru zaman geldiğinde basılacak “düğmeler” olarak adlandırdığını yazdı.

ABD, İNGİLTERE VE FRANSA'DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, İsrail ile Hamas arasında ateşkes anlaşmasının bölgedeki "ateşin düşmesine" yardımcı olacağına inandıklarını söyledi ve Ortadoğu'da diplomatik çözümün ulaşılabilir olduğunu belirtti.

İsrail, intikam yemininden sonra vurdu ABD medyası: Ateşkes zora girdi

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail ile Hizbullah arasında bir haftadır devam eden ve her iki tarafı da savaşın eşiğine getiren gerginliğin ardından 'derhal ateşkes' çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı, Perşembe günü X'te yayınlanan bir video mesajında, "tırmanışın kimsenin çıkarına olmadığını" söyleyerek itidal çağrısında bulundu."Diplomatik bir yol var" diyen Emmanuel Macron, "Lübnan'ın bütünlüğü, güvenliği ve egemenliğinin korunması gerekiyor" dedi.

ABD MEDYASI: BU YILKİ EN BÜYÜK BOMBARDIMAN DALGALARINDAN BİRİ

İsrail, Hizbullah lideri Nasrallah'ın intikam yemininden saatler sonra Lübnan'ı bombaladı. ABD'li New York Times gazetesine göre bu bu yılki en yoğun bombardıman dalgalarından biriydi ancak tam teşekküllü bir savaşa doğru büyük bir adım gibi görünmüyordu (Saldırılar büyük nüfus merkezlerine ve Lübnan'ın kalbine ulaşmamış gibi görünüyordu). İsrailli yetkililerin savaşın kuzey sınırına kaydığı yönündeki açıklamalara atıfta bulunan NYT, İsrail Ordusu'nun da kuzey sınırında gerçekleşen bu çatışmalar için daha fazla kaynak ve personel ayırdığını yazdı.

İsrail, intikam yemininden sonra vurdu ABD medyası: Ateşkes zora girdi

Washington Post gazetesi ise Washington'ın kriz üzerindeki kontrolünün her zamankinden daha zayıf olduğunu yazdı ve İsrail saldırılarının ateşkes çabalarını zora soktuğunu yazdı.

İSRAİL ORDUSU, LÜBNAN’DA ÇOK SAYIDA NOKTAYA HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde çok sayıda noktaya hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Bölgedeki görgü tanıkları, İsrail ordusunun hava saldırılarında birçok noktanın hedef alındığını belirtti. Saldırılar nedeniyle Lübnan'ın güneyindeki bazı bölgelerden dumanlar yükseldiği ifade edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ise İsrail ordusunun hava saldırıları düzenlediği noktalardan alevler yükseldiği görüldü.

Haberin Devamı

İsrail ordusu ise Hizbullah'ın ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasını hedef aldığını açıkladı. İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, söz konusu saldırı İsrail istihbaratıyla işbirliği içinde gerçekleştirildi. Açıklamada, Hizbullah'a ait İsrail topraklarına doğru ateşlenmeye hazır 30 füze platformu ve 150 füze rampasının hedef alındığı belirtildi.

Lübnan'ın resmi haber ajansı ise İsrail'in perşembe akşamı ülkenin güneyinde en az 52 hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. Batı ve İsrail medyası ise Lübnan'da 100'den fazla hedefin vurulduğunu yazdı.

İsrail Savunma Kuvvetleri, Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine yönelik yoğun hava saldırılarının ardından bölgedeki sakinlere geceyi sığınakların yakınlarında geçirmeleri talimatını verdi.

Haberin Devamı