İsrail kararsız
İran'ın saldırılarına karşı dünyadan ‘itidalli tepki’ vermesi yönünde çağrılar yapılan İsrail, nasıl karşılık vereceğine karar veremedi. Savaş kabinesi ‘şiddetli karşılık’ ile ‘daha dikkatli bir tepki’ arasında ikiye bölünmüş durumda.
Gazete Haberi
İsrail’in 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Büyükelçiliği’ni vurmasına İran 13 Nisan gecesi toplam 301 adet İHA ve füzeyle saldırarak karşılık vermişti. Saldırının çoğu İsrail hava sahasına girmeden ABD, İngiltere ve Fransa tarafından engellenmiş, kalanları ise İsrail’in ‘Demir Kubbe’ adlı hava savunma sistemi tarafından vurulmuştu. İsrail, saldırıların yüzde 99’unun engellendiğini, çok az bir hasar meydana geldiğini açıklamıştı. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), 80’den fazla İHA ile 6 balistik füzenin ABD tarafından imha edildiğini duyurdu.
‘ACI VERECEK’ MİSİLLEME’
İsrail savaş kabinesi önceki gün yapılan toplantıda İran’a karşı atacakları adım konusunda bir karar alamadı. İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari misilleme planları hakkında sorulan soruya doğrudan yorum yapmayı reddederek “Tüm cephelerde yüksek hazırlık durumundayız” dedi. Savaş kabinesi üyesi Benny Gantz “Bölgesel bir koalisyon kuracağız ve İran’dan bedelini bize uygun olan şekilde ve zamanda tahsil edeceğiz” diye konuştu. Dün tekrar toplanan kabine, ‘İran’a acı verecek’ ancak savaşa yol açmayacak misilleme yöntemlerini ele aldı.
İSRAİL ASKERLERİ LÜBNAN TOPRAKLARINDA
İsrail ordusu dün sabah Lübnan tarafından düzenlenen bir saldırıda 4 askerinin yaralandığını duyurdu. Ordudan akşama doğru yapılan açıklamada ise olay gerçekleştiği sırada İsrail askerlerinin Lübnan sınırının 'yüzlerce metre' içinde olduğu itiraf edildi.
‘ÇİFTE YENİLGİ’
İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Büyükelçiliği’ne düzenlediği saldırıya İran’ın karşılık verme hakkı olduğunu, ancak düzenlenen saldırının ‘sivilleri tehlikeye attığı için’ aşırı olduğunu söyledi. Cameron “İsrail’in Şam’da yaptığı ile İran’ın 301 silah fırlatması arasında çok büyük bir fark var” dedi. Cameron “Saldırı İran için ‘çifte yenilgi’ oldu. Saldırı İsrail’e zarar vermedi ancak İran’ın ‘bölgede kötü bir etkiye sahip olduğunu dünyaya gösterdi” diye konuştu.
105 MİLYAR DOLARLIK YARDIM ÇAĞRISI
ABD Başkanı Joe Biden, Kongre liderleriyle gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde İsrail ve Ukrayna’ya maddi yardım içeren ek yardım paketinin acil onaylanması için çağrı yaptı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın Kongre liderleriyle Ukrayna’ya 61.4, İsrail’e 14.3 milyar dolarlık yardımı da içeren toplam 105 milyar dolarlık ek harcama paketi hakkında görüştüğü belirtildi.
BM'DE ATIŞMA
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırı sonrasında İsrail’in talebiyle önceki gün ABD New York'ta acil toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Daha fazla savaşı ne bölge, ne de dünya kaldırabilir" dedi. ‘MEŞRU MÜDAFAA’ İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, İran'ın 'insan hakları ihlalcisi' olduğunu belirterek yaptırım çağrısında bulundu. İran'ın BM Elçisi Amir Saeid Iravani ise ülkesinin 'meşru müdafaa hakkını' kullandığını söyledi. Iravani ülkesinin savaş peşinde olmadığını ancak her türlü tehdit ya da
CAN KAYBI 33 BİN 797
İsrail'in Gazze'de 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 33 bin 797'ye, yaralıların sayısı ise 76 bin 465'e yükseldi. Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 68 kişinin öldüğünü, 94 kişinin yaralandığını duyurdu. İsrail'in saldırıları nedeniyle 1.7 milyon Gazzeli evlerini terk ederek güneye kaçmıştı. Yüz binlerce Gazzeli son günlerde evlerine dönmek için yollara düştü.
‘UÇURUMUN KENARINDA’
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Orta Doğu’daki durumu ‘uçurumun kenarında’ olarak tanımladı. İsrail’in İran’a vereceği herhangi bir yanıtın gerilimi tırmandırmayacağını umduğunu söyleyen Borell “Frene basmalı ve geri vitese takmalıyız” dedi. Borrell “İran’ın nükleer bir güç haline gelmemesi ve Orta Doğu’nun sakinleşmesi herkesin çıkarınadır” diye konuştu