Dünyaİsrail saldırıyor, ABD bastırıyor

İsrail saldırıyor, ABD bastırıyor

Paylaş

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de sürdürdüğü saldırılarda ölenlerin sayısı 40 bin 139’a yükseldi. İsrail ve Filistin yönetimi, Gazze’de ateşkes ve taraflar arasında esir değişimini öngören, ABD Başkanı Joe Biden’ın açıkladığı üç aşamalı planı görüşmek üzere 15 Ağustos’ta müzakere masasına dönmüş, Katar’ın başkenti Doha’da yapılan görüşmelerden sonuç alınamamıştı. Görüşmelerin bir sonraki aşamasında tarafların Mısır’da bir araya gelecekleri açıklanmıştı. Biden planını kabul eden Hamas, müzakerede İsrail’in yeni ve ağır şartlar ileri sürdüğünü belirtmişti.

Haberin Devamı

‘PES ETMİYORUZ’

ABD Başkanı Joe Biden, Katar ve Mısır arabuluculuğunda, Amerika’nın da katılımıyla İsrail ve Filistin arasında devam eden müzakereler konusunda, “Pes etmiyoruz Gazze’de ateşkes halen mümkün” dedi. İsrail’de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, başkent Tel Aviv’de İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birer görüşme gerçekleştirdi. Blinken, “Esirlerin evlerine dönmesi, Gazze’de ateşkesin sağlanması ve kalıcı barış ile güvenliğin tesisi için muhtemelen en iyi, belki de son fırsat” dedi.

‘İNTİHAR SALDIRISI’ TEHDİDİ

İsrail’in başkenti Tel Aviv’de önceki gün meydana gelen patlamada 1 kişi ölmüş 1 kişi de yaralanmıştı. İsrail iç istihbaratı ölen kişinin üzerinde bomba düzeneği taşıdığını ve olayın saldırı olduğunu açıkladı. Saldırıyı, Hamas’ın askeri kanadı El Kassam Tugayları üstlendi. El Kassam Tugayları’ndan yapılan açıklamada, “Katliamlar ve suikast politikası sürdükçe şehadet operasyonları (intihar saldırıları) geri gelecektir” denildi.

Haberin Devamı

İSRAİL'İN TALEPLERİ AĞIRLAŞTI

Türk Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Hamas yetkililerinin hafta sonu Türkiye ile temas kurarak ateşkes müzakereleri konusunda bilgi verdiğini açıkladı. Müzakere sürecini değerlendiren Hamas yetkililerine göre, İsrail’in öne sürdüğü yeni şartlar, daha önce onaylananların gerisinde kaldı. İsrail bölgeyi kontrol etmekten vazgeçmezken Gazze'de yaşayan Filistinlileri denetlemek istiyor. Ayrıca Filistin'in serbest bırakılmasını istediği 300 kişiden 100'ü İsrail tarafından veto edildi.

FİLİSTİN KIZILAYI YARDIM EDEMİYOR

İsrail'in 7 Ekim'den beri ablukada tutarak insani yardım girişini engellediği Gazze'de açlık ve susuzluk artarken tedavi ve sağlık hizmetleri güçlükle sağlanıyor. Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, "Ambulansların, acil tıbbi kliniklerin ve yardım hizmetlerinin işletilmesi için gereken yakıt temin edilemiyor. Yakıt sorunu nedeniyle, çalışır haldeki 8 ambulanstan sadece ikisi kullanılabiliyor" ifadeleri yer aldı.