İsveç Başbakanı'ndan çarpıcı vize açıklaması: Destekliyoruz!
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson Litvanya’nın başkenti Vilnius'taki NATO Zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, 'Türkiye ile ekonomik bağların geliştirilmesini, Gümrük Birliği'nin güncellenmesini, daha iyi vize düzenlemelerini destekliyoruz' dedi.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Litvanya’nın başkenti Vilnius'taki LİTEXPO Sergi ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı oturumu öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Başbakan Kristersson dün İsveç'in NATO'ya üyelik talebine ilişkin Türkiye, İsveç ve NATO’nun mutabakat metni imzaladığını hatırlatarak, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak bir bildiri üzerinde anlaştık” ifadelerini kullandı.
Kristersson, “Uzun vadeli olarak buradayız. Terörle mücadelede, organize suçla mücadelede kararlıyız kararlıyız. Bu yüzden dünkü sonuçtan çok memnunum” diyerek ülkesinin NATO’ya üyeliği konusunda Türkiye’nin ve Macaristan’ın onayını sabırsızlıkla beklediğini belirtti. Kristersson, “Türkiye ile ekonomik bağların geliştirilmesini, Gümrük Birliği'nin güncellenmesini, daha iyi vize düzenlemelerini destekliyoruz. Türkiye ile daha yakın iş birliği için verimli bir zemin var” şeklinde konuştu. (İHA)
KRİTİK 6 MADDE
NATO kararı olmayan ve İsveç ile Türkiye’yi bağlayan bildiride dikkat çeken 6 kritik unsur var:
- İSVEÇ'TEN DESTEK: İki ülke arasında ekonomik işbirliğinin arttırılmasına karar verildi. İsveç, AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve vize serbestisi de dahil olmak üzere, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin yeniden canlandırılmasına yönelik çabaları aktif bir şekilde destekleyecek.
- TBMM ONAYI: Türkiye, İsveç’in Katılım Protokolü'nü Büyük Millet Meclisi'ne iletecek ve onaylanmasını sağlamak için Meclis ile yakın işbirliği içinde çalışacak.
- ÖZEL TEMSİLCİ: Toplantıda, NATO tarihinde ilk kez bir terörle mücadele koordinatörü atanması kararı da alındı. Koordinatör, Genel Sekreter’in özel temsilcisi olacak. Stoltenberg, NATO’nun terörizmin her tür ve tezahürünü kınadığını bir kez daha teyit etti.
- YOL HARİTASI: Üçlü Daimi Mekanizma çalışmalarına devam edecek. Bunun yanı sıra her yıl bakanlar düzeyinde toplanacak ikili güvenlik mutabakatı çerçevesinde işbirliğine devam edilecek. İsveç, terörizmle mücadele konusunda bir yol haritası sunacak. İsveç toplantıda YPG/PYD’ye ve FETÖ’ye destek vermeyeceğini bir kez daha yineledi.
- İSVEÇ ADIM ATTI: Belgede İsveç’in üçlü muhtırada yer alan vurgular bağlamında anayasasını değiştirdiği, yasalarında değişikliğe gittiği, PKK’ya karşı terörle mücadele işbirliğini önemli ölçüde genişlettiği ve Türkiye’ye silah ihracatını yeniden başlattığı belirtiliyor.
- ENGELLER KALKACAK: Bildiride, müttefikler arasında savunma ticareti ve yatırımına yönelik hiçbir kısıtlama, engel veya yaptırım olmaması gerektiği ilkesine bağlı olunduğu belirtildi ve bu tür engellerin ortadan kaldırılması için çalışılacağı mesajı verildi.