İsveç ilk kez bir PKK'lı teröristi Türkiye'ye iade etmeye hazırlanıyor
Yeni terörle mücadele yasasının 1 Haziran'da yürürlüğe girdiği İsveç'te, Yüksek Mahkeme 35 yaşındaki PKK'lı teröristin iadesine yeşil ışık yaktı. Gelecek ay düzenlenecek NATO Zirvesi öncesinde Türkiye'nin onayını bekleyen Stockholm yönetimi, iade için son sözü söyleyecek.
İsveç basınında yer alan bir habere göre, İsveç Yüksek Mahkemesi PKK'lı bir teröristin Türkiye'ye iadesinin önünü açtı. Aftonbladet gazetesinde yayınlanan haberde, mahkemenin söz konusu teröristin geleceğine ilişkin kararı İsveç hükümetine bıraktığı ifade edildi.
Terör örgütü PKK yandaşlarının iadeleri, Türkiye tarafından İsveç'e NATO üyeliğinin onaylanması için getirilen temel koşulların başında geliyor. İsveç'te iade taleplerine hükümet karar veriyor ancak Yüksek Mahkeme'nin aleyhte görüş bildirmesi halinde sınır dışı işlemi gerçekleştirilemiyor.
İsveç'ten ilk kez bir PKK'lı teröristin Türkiye'ye sınır dışı edileceğini belirten Aftonbladet'e göre, karar geçen hafta verildi. Söz konusu kişi 2014 yılında bir uyuşturucu suçu nedeniyle Türkiye'de dört yıl yedi ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak şartlı olarak serbest bırakıldıktan sonra İsveç'e gitti.
2022 yılında Türk adli makamlarının talebi üzerine cezasının geri kalanını Türkiye'de çekmek üzere İsveç'te tutuklandı. Aftonbladet gazetesindeki habere göre, 35 yaşındaki mahkumun iade talebinin asıl nedeni PKK'ya destek açıklamaları.
NATO'ya katılmak için gün sayan Stockholm yönetimi, geçtiğimiz aylarda terörle mücadele yasalarını sertleştirdi ve artık İsveç'te terör örgütlerine katılmak bir suç.
YENİ PROVOKASYON
İsveç'teki terör yandaşları ise, hafta sonu ellerinde terör örgütü PKK paçavralarıyla söz konusu düzenlemeye karşı gösteri yaptı. Başkent Stockholm’de sokağa inen yaklaşık bin kişilik terör örgütü destekçisi grup, hükümeti istifaya çağırırken, yasanın iptalini istedi.
Terör destekçileri, polis eşliğinde saatlerce süren provokasyonda İsveç parlamentosunun önüne kadar yürüdü. NATO karşıtı sloganlar atan terör yandaşlarının taşıdığı pankartlardan birinde 'NATO'ya hayır' yazıyordu.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, 'NATO karşıtı ittifak' adıyla gerçekleşen gösteriye terör yandaşlarının yanı sıra sol gruplar, anarşistler ve iklim aktivistlerinin de katıldığını bildirdi.
ZİRVEYE GERİ SAYIM
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla on yıllardır devam eden tarafsızlıklarına son veren İsveç ve komşusu Finlandiya, dünyanın en büyük askeri ittifakı NATO'ya üyelik başvurusu yaptı. Haziran 2022'de İspanya'da gerçekleşen NATO Zirvesi öncesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında bir mutabakat imzalandı. Ankara, terör örgütlerine destek veren İskandinav ülkelerinin ittifaka katılabilmesi için mevcut tutumunu değiştirmesini şart koştu.
İsveç'te bu yılın ilk ayında Türkiye'yi ayağa kaldıran iki provokasyon yaşandı. PKK'lı teröristler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maketini Stockholm Belediyesi önünde astı, birkaç gün sonra ise aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan Türkiye'nin İsveç Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yaktı. Provokasyonların ardından Ankara Stockholm'le devam eden müzakereleri askıya aldı.
Türkiye mart ayının sonunda Finlandiya'nın NATO'ya girişine onay verdi ve İskandinav ülkesi 4 Nisan'da resmen ittifakın 31'inci üyesi oldu.
NATO üyeleri, Ankara'nın İsveç'in ittifaka katılımı için onay vermesini dört gözle bekliyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçen hafta Türkiye'deydi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü. ABD ve diğer NATO üyeleri, İsveç'in gelecek ay Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşecek zirvede ittifaka resmen katılmasını umut ediyor.