Japonya'nın eski Başbakanı Shinzo Abe'ye suikast
Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe, Japonya'nın batısındaki Nara kentinde konuşma yaptığı sırada suikasta uğradı. Göğsünden vurularak yaralanan eski başbakan hastaneye kaldırıldı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Abe'in hayatını kaybettiği bildirildi.
Nara kentinde katıldığı etkinlikte konuşma yaptığı sırada silahlı saldırıya uğrayan Japonya Başbakanı Abe, hayatını kaybetti. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Abe, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Abe, Nara kentinde katıldığı bir mitingde konuşma yaptığı sırada, silahlı saldırıya uğradı. Eski başbakan, art arda duyulan iki el silah sesinin ardından yere yığıldı. Yerel kaynaklar Abe'nin bilinci kapalı halde hastaneye kaldırıldığını, boynunda kanamasının olduğunu, kalbinin durduğunu açıkladı.
Abe'nin parlamentonun üst meclisi için pazar günü yapılacak seçim kampanyasında konuştuğu öğrenildi.
Görgü tanıkları, Abe'nin konuşmasından 1-2 dakika sonra iki el silah sesinin duyulduğunu söyledi.
SALDIRI ANI KAMERADA
SALDIRGAN ESKİ ASKER ÇIKTI
Görgü tanıkları, bir kampanya konuşması için Nara'ya giden Abe'nin uğradığı saldırıdan önce, arkasından büyük bir silah çıkartan bir adam gördüklerini söyledi.
Abe'yi öldürmeye çalışan kişinin Nara'da ikamet eden ve eski bir Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri mensubu olan 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami olduğu açıklandı.
Japon NHK televizyonu tarafından çekilen görüntülerde şüpheli Yamagami'nin iki el ateş ettikten sonra kaçmaya çalışmadığı ve Gizli Polis tarafından yere yatırılıp etkisiz hale getirildiği görülüyor. Şüphelinin yanında yola düşen ve siyah bantla bağlanmış bir eşyanın el yapımı bir silah olabileceği düşünülüyor.
Gri bir gömlek ve haki renk pantolon giyen Yamagami'nin, Abe'nin arkasına nasıl geçtiği ve yaklaşmaması gereken yere nasıl girdiği bilinmiyor. Konuşma programının da önceki gece geç saatlerde belli olduğu söyleniyor.
İlk kez 2006'da başbakanlık koltuğuna oturan Abe, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek bir yıl sonra istifa etmiş, Aralık 2012'de göreve geri dönmesinin ardından ise ekonomi ve çalışma tarzı reformları üzerine çalışmıştı. Abe, çocuk bakımı konusunda devlet desteğini teşvik etmek için de çaba harcamıştı. Görev süresi boyunca askeri harcamaları artıran ve 2. Dünya Savaşı sonrası pasifist Japonya anayasasını değiştirme hedefinden vazgeçmeyen Abe, Kuzey Kore tarafından kaçırılan Japon vatandaşlarının ülkeye dönüşü için yürüttüğü çalışmalarla da gündeme gelmişti.
YOLSUZLUK SKANDALI
Abe, çeşitli yolsuzluk iddiaları ile de kamuoyunun dikkatini çekmişti. Japonya'da devlete ait bir arazinin Başbakan Shinzo Abe'nin eşi Akie Abe ile bağlantılı bir özel okul işletmesine çok ucuza verildiği yönündeki iddialarla muhalefetin tepkisini çeken Abe, ayrıca yüzlerce davetlinin katıldığı bir partiye kendi siyasi taraftarlarını davet ederek, yurttaşların vergilerini israf etmekle eleştirilmişti.
SAĞLIK SORUNLARI İSTİFA GETİRDİ
Japon ekonomisini canlandırma ile deflasyonu önlemeyi amaçlayan ve "Abenomics" olarak bilinen bir dizi politikayla uzun yıllar halkın desteğini kazanan Abe, son olarak ise Covid-19 salgınında yeteri kadar sorumluluk almamakla eleştirilmişti. Salgın süresince zaman zaman gözlerden uzak kalmayı tercih eden Abe'nin bu seçimi sağlık sorunları yaşadığı ve başbakanlık görevlerini yürütmekte zorlandığı iddialarını güçlendirmişti. Abe, görev süresi boyunca kontrol altında tutabildiği ülseratif kolit rahatsızlığının yeniden kötüleşmeye başladığını ifade ederek, 28 Ağustos 2020'de istifa etme kararı aldığını kamuoyuna duyurmuştu.
Abe, 2019 yılında görevinde 2 bin 887 güne ulaşarak Japonya'nın en uzun süre görevde kalan başbakanı unvanını elde etmişti. Başbakanlık görevini bırakmasının ardından iktidardaki Liberal Demokrat Parti'de (LDP) siyaset yapmayı sürdüren Abe, bugün Nara'da da Pazar günü yapılacak üst meclis seçimlerinde yarışacak bir LDP adayını desteklemek üzere bulunuyordu.
JAPONYA BAŞBAKANI'NDAN KINAMA
Japonya Eski Başbakanı Shinzo Abe'nin seçim konuşması yaptığı Nara şehrinde silahlı saldırıya uğramasının ardından Japonya Başbakanı Fumio Kishida'dan konuya dair ilk açıklama geldi. Rutin seçim programını iptal ederek Tokyo'daki başbakanlık ofisine gelen Kishida, Pazar günü yapılacak seçime atıfla "Demokrasinin temeli olan seçim döneminde yapılan bu alçakça eylemi en güçlü şekilde kınıyorum. Barbarca silahlı eylemler demokrasilerde kabul edilemez" dedi.
DETAYLAR NETLEŞİYOR
Öte yandan Abe'ye 2 el ateş ederek ağır yaralayan saldırganın kimliği netleşti. Cinayete teşebbüs şüphesi ile olay yerinde tutuklanan 41 yaşındaki Yamagami Tetsuya'nın Nara şehrinde yaşadığı ve daha önceden Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri bünyesinde 3 yıl çalıştığı öğrenildi. Suçlamaları kabul eden zanlının Abe'yi sevmediği için öldürmek istediğini, buna rağmen siyasi görüşlerine karşı bir kin beslemediğini söylediği ifade edildi. Şahsın kullandığı silahın da el yapımı olduğu açıklandı.