Kader arkadaşları kediler
Şili’nin 180 yıllık cezaevinde kediler mahkumlara kader arkadaşlığı ediyor. Kedilerle ilgilenmek mahkumların davranış bozukluklarını da iyileştiriyor.
Şili’nin başkenti Santiago’da yer alan 180 yıllık cezaevinin bahçesini mahkumların can dostları olan kediler dolduruyor. Daha önce fareleri öldürmek için getirilen kedilere, mahkumlara ‘iyi geldikleri’ anlaşılınca izin verildi. 5 bin 600 kişinin olduğu hapishanede yaklaşık 300 kedi var. Cezaevi müdürü Albay Helen Lean Gonzalez, “Cezaevleri düşmanca yerlerdir. Bir hayvanın şefkat gösterdiğini ve olumlu duygular yarattığını gördüğünüzde, bu davranışlarda ve zihniyette bir değişikliğe neden oluyor” diyerek mahkumların ruh hali ve davranışlarının düzenlendiğini söyledi.
SUÇ RİSKİ DÜŞÜYOR
Kedilerle ilgilenmenin mahkumlarda sorumluluk duygusunu da güçlendirdiği, ayrıca hapishanede gayri resmi olarak kedi sahiplenen mahkumların tahliye edilince yeniden hapse düşme riskinin daha düşük olduğu belirlendi. Kediler hastalandığında veya nüfusları kontrolsüz çoğaldığında bu durumun mahkumlarda da strese yol açtığı anlaşıldı. Bu nedenle artık sağlıklarıyla gönüllülerin gelip ilgilenmesine izin veriliyor. Hangi kedinin bakıma muhtaç olduğunu mahkumlar belirleyip bildiriyor. Kediler toplanıyor, kısırlaştırılıyor, tedavi edilip yeniden hapishaneye bırakılıyor.
DÜNYADA YAYGIN
Mahkumlar ve hayvanları bir araya getirmeye yönelik resmi programlar 1970’lerin sonlarından itibaren Japonya, Hollanda ve Brezilya da dahil olmak üzere dünyada yaygınlaştı. ABD’nin Arizona eyaletinde mahkumlar, ABD’nin Meksika sınırında devriye gezmeleri için vahşi atları eğitiyor. Minnesota ve Michigan’da mahkumlar kör ve sağırlar için köpek eğitiyor. Massachusetts’te ise mahkumlar şahinler, çakallar ve rakunlar gibi yaralı ya da hasta yaban hayvanlarının bakımına yardımcı oluyor.