Kamala Harris Kuzey-Güney sınırına gidiyor
Dünyanın karşı çıkmasına rağmen nükleer silahlardan ve Güney Kore ile düşmanlığından vazgeçmeyen Kuzey Kore ve en büyük 'düşmanı' ABD arasından yaşanacak tehlikeli yakınlaşma, herkesin gözünün bu iki düşman kardeşi barındıran bu bölgeye çevrilmesine neden oldu...
Geçtiğimiz ay, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, Çin’in tüm uyarılarına ve tehditlerine rağmen Tayvan’a yaptığı ziyaret çok konuşulmuş; yapılan karşılıklı açıklamalar ve bölgede düzenlenen askeri tatbikatlar dünyanın yüreğini ağzına getirmişti. Bu kez de ABD başkan yardımcısı Kamala Harris, yarımadada artan gerilimler nedeniyle yarın Kuzey ve Güney Kore'yi ayıran ağır silahlı sınırı ziyaret edecek.
Harris, Pyongyang'daki rejimin Güney Kore ve ABD'nin ilk kez büyük çaplı deniz tatbikatlarının başlatılmasının ardından 'bir çatışmayı tetikleme' riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarı yapmasından günler sonra, sınırın güney tarafındaki askerden arındırılmış bölgeye (DMZ) varacak.
ORTAK TATBİKAT DEVAM EDİYOR
ABD ve Güney Kore’nin ortak düzenlediği tatbikatlar 5 yıldan sonra yapılan en kapsamlı askeri tatbikat olarak tanımlanıyor.
Bir Beyaz Saray yetkilisi, Harris'in DMZ'ye yaptığı ziyaretin 'ABD'nin Kuzey Kore'nin herhangi bir tehdidi karşısında Güney Kore'nin yanında durma taahhüdünün altını çizeceğini' söyledi.
Harris, Donald Trump'ın 2019'da ülkenin lideri Kim Jong-un ile yaptığı görüşme sırasında sınır çizgisini geçerek Kuzey Kore'ye girmesinden bu yana ABD yönetiminin Kore-arası sınırına giden en kıdemli üyesi olacak.
EN SON TRUMP GİTMİŞTİ
Yapılan açıklamaya göre Harris, ateşkesle sona eren ancak barış anlaşması olmayan 1950-53 Kore savaşında öldürülen on binlerce ABD ve Kore askerinin 'ortak fedakarlığını’ anacak ve 'DMZ'deki sahaları ziyaret ederek orada bulunan askerlerle buluşacak ve ABD’li komutanlardan brifing alacak.
Kuzey Kore, bu yıl, 2017'den bu yana ilk kez tam menzilden ateşlenen kıtalararası bir balistik füze de dahil olmak üzere rekor sayıda silah testi gerçekleştirdi.
ABD'li ve Güney Koreli yetkililer aylardır Pyongyang'ın yedinci nükleer testini yapmak üzere olabileceği konusunda uyarırken, bazı analistler Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, 16 Ekim’deki Çin Komünist Partisi ulusal kongresine kadar bekleyebileceğini söyledi.
Kuzey Kore, geleneksel olarak en büyük müttefiki ve ticaret ortağı olan Çin'i ‘utandıracak’ bir şey yapmaktan hep kaçınıyor.