DünyaKatliamın yıldönümünde kara harekatı

Katliamın yıldönümünde kara harekatı

Paylaş
Katliamın yıldönümünde kara harekatı

İsrail’in Gazze’ye 7 Ekim 2023’te başlattığı saldırılar dün 1 yılını tamamladı. Bu 1 yılda çoğu kadın ve çocuk 41 binden fazla Filistinli öldü, 100 bine yakın kişi yaralandı. İsrail, alt ve üst yapıda gerçekleştirdiği korkunç tahribatla Gazze’yi yaşanılamaz bir yer haline getirdi. Gazze’ye operasyona devam eden İsrail, saldırıların yıldönümünde tekrar kara harekatı başlattı.

Hamas’ın 7 Ekim 2023’te düzenlediği saldırıya aynı gün çok şiddetli bir şekilde karşılık veren İsrail, Gazze’ye bomba yağdırmaya 1 yıldır devam ediyor. İsrail’in saldırılarında bugüne kadar 41 bin 870 kişi öldü, 97 bin 166 kişi yaralandı. İsrail’in dün Gazze’de bir okul ve camiye düzenlediği bombardımanda 24 Filistinli öldü. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 1 yılda Gazze nüfusunun yüzde 6’sından fazlasının öldürüldüğünü veya yaralandığını açıkladı.

Haberin Devamı

NETANYAHU’NUN GELECEĞİ

Tüm fertleri ölen 902 aile nüfustan silindi. Gazze Şeridi’ne açılan sınır kapılarını 5 aydır kapalı tutarak sıkı bir abluka uygulayan İsrail, hayatta kalan Filistinlilere karşı açlık, yetersiz beslenme ve ilaç eksikliğini de silah olarak kullandı. Vahşi saldırılarına devam eden İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu siyasi geleceğini Gazze’nin işgaline bağladı. Gazze’de esir takası ve ateşkes müzakerelerinde sağlanan uzlaşmaları yeni ön koşullar getirerek bozan Netanyahu, ülkesinde savaş atmosferini sürdürerek iktidarını korumakla suçlanıyor.

GERİLİMİ ARTIRIYOR

Hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla açılmış davalar bulunan, kamuoyu yoklamalarında 7 Ekim 2023 sonrası ciddi destek kaybeden Netanyahu, Gazze operasyonuyla yeniden puan kazanmaya çalışıyor. Gazze’de katliamlara devam eden Netanyahu, Hizbullah’ı bahane ederek çatışmayı Lübnan’a da taşıdı. Son olarak İran, 1 Ekim’de Haniye ve Nasrallah suikastlarına karşılık İsrail’e füze saldırısı düzenledi. Netanyahu’nun bu saldırılara karşılık vererek tansiyonu daha da artması bekleniyor.

Haberin Devamı

TANINIRLIK ARTTI

Ancak buna karşılık Netanyahu’nun planları tam olarak tutmadı. Soykırım uygulanan Filistin devletinin tanınırlığı arttı. Filistin devletini tanıyan ülke sayısı 146’ya yükseldi. Bunların yanı sıra Fransa, Filistin’i tanımanın artık bir ‘tabu’ olmadığını belirtirken Malta, Lüksemburg, Belçika ve Finlandiya da ‘doğru zaman geldiğinde’ Filistin’i tanımaya hazır olduklarını bildirdi. Birleşmiş Milletler (BM) de 10 Mayıs’taki oylamada Filistin’in tam üyelik kriterlerini karşıladığını onayladı.

BM: ÇEKİLMİYORUZ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, saldırıların yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze halkını korkunç acılara maruz bıraktığını dile getirdi. DSÖ, İsrail’in ilk saldırısını 8 Ekim’de gerçekleştirdiği Lübnan’da ise sağlık sisteminin ‘çöküşün eşiğinde’ olduğunu açıkladı. Lübnan’da 541 bin 527 kişinin yerinden edildiği bildirildi. BM Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) dün yaptığı açıklamada İsrail’in talebine rağmen Lübnan’da kalacaklarını duyurdu.

Haberin Devamı

YENİ OPERASYON

Bu arada İsrail önceki gece Gazze Cebaliye’yi kuşatarak yeni bir kara harekatı başlattı. Cebaliye’deki Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) merkezini vuran İsrail, bölgede ‘Hamas komuta merkezi’ olduğunu iddia etti. İsrail, Gazze’nin kuzeyindeki geniş alanlar için tahliye emri çıkararak Filistinlilerin halihazırda aşırı kalabalık olan el-Mavasi’deki ‘insani bölge’ye gitmelerini bildirdi. İsrail ayrıca önceki gece Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyindeki Dahiye’ye 30 hava saldırısı düzenledi.

SADECE YAZARAK İLETİŞİM KURUYOR

İsrail’in Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı öldürmesinin ardından Hamas lideri Yahya Sinwar’ın ilginç bir önlem aldığı öğrenildi. Sinwar’ın yerinin tespit edilmesini önlemek için telefon kullanmadığı, sadece yazarak iletişim kurduğu bildirildi.

İSRAIL 1 YILDA 11 KATLİAM YAPTI

İsrail saldırılarında okulları, çadırları, hastaneleri, ibadethaneleri ve kiliseleri hedef aldı. Ancak İsrail’in gerçekleştirdiği 11 katliam hafızalara kazındı. İşte bu katliamlar...

Haberin Devamı

1-MEVASİ KATLİAMI-HAN YUNUS: İsrail’in 10 Eylül’de Han Yunus kentindeki Mevasi bölgesine başlattığı saldırıda 40 kişi öldü, 60 kişi yaralandı. Saldırıdan önce İsrail, bölgenin ‘güvenli’ olduğunu duyurmuştu. İsrail daha önce yerinden edilenleri o bölgeye yönlendirmişti.

2- TABİUN OKULU KATLİAMI-GAZZE: 10 Ağustos’ta İsrail savaş uçakları yerinden edilen sivillerin sığındığı Tabiun Okulu’na sabah namazı sırasında bomba yağdırdı. Binlerce kişinin sığındığı okulda en az 100 kişi öldü.

3-MEVASİ KATLİAMI-HAN YUNUS: İsrail, ‘güvenli bölge’ ilan ettiği Ei-Mevasi’ye 13 Temmuz’da düzenlediği saldırıda en az 90 kişi öldü, 300 kişi yaralandı.

4-NUSAYRAT MÜLTECİ KAMPI-DEYR EL-BELAH: 8 Haziran’da Filistinli gibi giyinip 2 sivil araç kullanan İsrail askerlerinin ‘esir kurtarma operasyonu’ adı altında gerçekleştirdiği katliamda 64’ü çocuk, 57’si kadın 74 kişi öldü. Operasyonda 89 ev bombalandı. İsrail 4 rehineyi kurtarırken 3 rehine de öldü.

Haberin Devamı

5-REFAH KATLİAMI: 26 Mayıs’ta İsrail, yerinden edilenlerin çadırlarına saldırdı. Saldırıda 45 kişi öldü. Çadır kampına en az 8 roket atıldığı bildirildi.

6-ŞİFA HASTANESİ KATLİAMI: İsrail ordusunun 8 Mart-1 Nisan tarihleri arasında kuşatma altına aldığı hastanede 400 kişi öldü. İsrail ordusunun saldırılardan sonra çekildiği hastanede 3 toplu mezar bulundu.

7-NABULSİ KAVŞAĞI KATLİAMI: İsrail 29 Şubat’ta Gazze Şeridi’ni kuzeyden güneye bağlayan Nabulsi Kavşağı’nda insani yardım bekleyen Filistinlileri bombaladı. Saldırıda 118 kişi öldü, 760 kişi yaralandı.

8-EL-FAHURA OKULU KATLİAMI: Yerinden edilenlerin sığındığı El-Fahura Okulu’na 18 Kasım’da saldıran İsrail, 200’den fazla kişiyi öldürdü. Okul, BM koruması altındaydı.

9-CİBALİYA KATLIMI: İsrail savaş uçakları 31 Ekim’de Cibaliya Mülteci Kampı’nı hedef aldı. Saldırıda çoğu çocuk ve kadın bin Filistinli öldü ya da yaralandı.

10-AZİZ PORPHYRİUS KİLİSESİ KATLİAMI: MS 425’te inşa edilen Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi’ne sığınanlar da İsrail saldırılarından kaçamadı. İsrail’in 20 Ekim’de bombaladığı kilisede 18’i Hıristiyan Gazzeli olmak üzere 20 kişi öldü.

11-EL-EHLİ HASTANESİ KATLİAMI: İsrail ordusu 17 Ekim’de El-Ehli Baptist Hastanesi’nin avlusunu bombaladı. Saldırıda çoğu çocuk ve kadın 500’den fazla kişi öldü.