Kazıklı Voyvoda 'Kan ağlıyormuş'
Ünlü vampir Dracula karakterine ilham olan Eflak Voyvodası Vlad Dracula, düşmanlarını kazığa geçirmesi nedeniyle ‘Kazıklı Voyvoda’ olarak tarihe geçmişti.
1477’de ölen Kazıklı Voyvoda’nın bir hastalık nedeniyle gerçek anlamda ‘kan ağladığı’ belirlendi. İtalyan Catania Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre; Kazıklı Voyvoda çok nadir görülen ‘hemolacria’ hastalığı nedeniyle kanlı gözyaşları döküyordu. Birçok hastalığın belirtisi olan ‘hemolacria’nın sebepleri arasında gözyaşı üreten sistemdeki bir tümör olasılığı da yer alıyor.
MEKTUBUN SIRRI ÇÖZÜLÜYOR
Öte yandan bilim insanları 'Kazıklı Voyvoda' tarafından yazılan bir mektuptan alınan genetik materyalin, tarihi karakter hakkında daha önce bilinmeyen ayrıntıları ortaya çıkaracağını umuyor. Ölümüne kadar üç kez Eflak Voyvodası olmuş, Kont Drakula ya da Kazıklı Voyvoda olarak tanınan III. Vlad ölümünün üzerinden 500 yıldan fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen yeniden dünya gündeminde.
DÜŞMANLARINI KAZIĞA OTURTMASI İLE TANINIYOR
Eflak Beyliği'nde 1448, 1456-1462 ve 1476 yıllarında hüküm süren III. Vlad düşmanlarına ve rakiplerine verdiği korkunç cezalar ile tanınıyordu. Düşmanlarını kazığa oturtması ona ölümünden sonra 'Kazıklı Voyvoda' adının verilmesine neden oldu. Acımasız hükümdar, İrlandalı yazar Bram Stoker'ın 1897 tarihli Drakula eserine ve daha sonrasında birçok vampir hikayesine ilham kaynağı oldu.
YAZDIĞI MEKTUBUN ÜZERİNDEN ÖRNEKLER ALINDI
Gleb ve Svetlana Zilberstein isimli iki bilim insanı geçen yıl kötü şöhretli hükümdarın yazdığı mektupların üzerinde kalan ter, parmak izi ve tükürük gibi genetik materyalleri topladılar. Araştırmacılar topladıkları tarihsel biyomoleküllerlerin Kazıklı Voyvoda'nın hayatına dair yeni bir bakış açısı kazandıracağını düşünüyor.
'Protein dedektifleri' olarak adlandırılan Kazakistan doğumlu kimyagerler topladıkları verilerin tarihi figürün yalnızca fiziksel yapısını değil aynı zamanda sağlık durumu, yaşam biçimi, beslenmesi gibi özelliklerini de ortaya çıkarabileceğini iddia ediyor.
Bram Stoker'ın Drakula romanının yayınlamasından tam 125 yıl sonra III. Vlad'ın genetik izini çıkardıklarını duyuran ikili The Guardian'a yaptıkları açıklamada bu tarihi özel olarak planlamadıklarını belirtti.
YAŞADIĞI ATMOSFERİN ANLIK BİR GÖRÜNTÜSÜNÜ ALMAYI UMUYORLAR
Bireylerin kimliklerini tanımlamak için kullanılan bir nükleik asit olan DNA, insanların hayatı boyunca aynı kalır ancak ölüm sonrası zayıflamaya başlar. DNA, bir kişinin soyunun statik kaydını sağlarken, DNA'nın kodladığı proteinler kişinin sağlığı ve alışkanlıkları hakkında da yorum sağlar.
Araştırmacılar, Kazıklı Voyvoda'nın 4 Ağustos 1475 tarihinde kaleme aldığı mektuptan alınan örneklerle yapılacak biyokimyasal analiz sayesinde acımasız hükümdarın yaşadığı atmosferin anlık bir görüntüsünü almayı planlıyorlar.
Kazıklı Voyvoda nasıl biriydi Mektubundan alınan örnekler her şeyi ortaya çıkaracak.
Vlad'ın bir vampir olduğu rivayeti Almanya, Macaristan ve Rusya'da yayıldı. Buna rağmen Romen halkı onu bir kahraman olarak görmeye devam ediyor.