Kiev'i 30 kişi kurtardı
24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya operasyon adı altında işgal başlatmasıyla yaşanan yıkım sürüyor. İşgali başında korku ile izlenen 64 kilometrelik Rus konvoyu ilerleme sağlayamamıştı. Nedeni ortaya çıktı!
Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya başlattığı işgal sürüyor. Savaşın ilk günlerinde Ukrayna’nın başkenti Kiev’e ilerleyen 64 kilometre uzunluğundaki Rus askeri araç konvoyu uydudan görüntülenmişti. Bu konvoyu ATV ve drone kullanan 30 kişilik bir Ukrayna askeri birliğinin durdurduğu ortaya çıktı. ATV ile ormanlık alandan konvoya 2 taraftan yaklaşan birlik, 2 gece boyunca drone ile taşınan patlayıcılarla araçlara saldırdı. Ağır hasar gören araçlar nedeniyle konvoyun ilerlemesinin durması, Kiev’in ele geçirilmesini engelledi.
’Z’ HARFİ SUÇ OLDU
Rusya, Ukrayna’ya gönderdiği zırhlı araçlara zaferi simgelediği iddiasıyla ‘z’ harfi çizmişti. Ancak bu işaretlerin daha çok araçların ‘dost ateşine’ kurban gitmemesi için çizildiği öne sürülmüştü. Bunun üzerine ‘z’ harfi, Rusya destekçilerinin sembolü haline gelmişti. Almanya, ‘z’ harfi kullananların yargılanabileceğini açıkladı. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Z harfi yasak değil. Ancak bazı durumlarda kullanımı Rus saldırısının onaylandığını gösterir. Rusya’nın saldırısı bir suç eylemidir ve bu eylemi alenen onaylayan kişi kendisini kovuşturmaya maruz bırakabilir” denildi.
Rusya’da bir dükkanda üzerinde ‘Z’ sembolü bulunan tişörtler satılıyor.
SAVAŞIN MALİYETİ 564.9 MİLYAR DOLAR
Rusya, 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna’yı işgal girişiminde hedeflediği başarıyı elde edemedi. Ukrayna Savunma Bakanlığı, savaşın 34’üncü gününde bugüne kadar toplam 17 bin Rus askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun dün Ukrayna’ya ait 36 askeri tesisi vurduğunu, 19 insansız hava aracının imha edildiğini açıkladı. Ukrayna Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko, savaşın şimdiye kadar Ukrayna’ya 564.9 milyar dolara mal olduğunu söyledi. Bu arada Ukrayna ordusunun, Rus kontrolündeki Irpin kentini geri aldığı bildirildi.
ÇERNOBİL UYARISI
Ukrayna’da 1986’da yaşanan patlamayla hatırlanan Çernobil nükleer santrali, Rusya’nın kontrolü altında. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk, Rusya’nın santral çevresindeki askeri hareketliğinin Avrupa’yı yeniden radyasyon krizine maruz bırakabileceğini söyledi. Rusya’yı ‘sorumsuz eylemlerle’ suçlayan Vereshchuk “Rusya’nın operasyonları, Çernobil’in patlamasından sonra dördüncü ünitesinin üzerine inşa edilen yalıtım yapılarına zarar verebilir. Bu hasar sadece Ukrayna’yı değil Avrupa’yı da kirletecektir” dedi.