DünyaKirli katil

Kirli katil

Paylaş
Kirli katil

Dünya genelinde havanın kalitesini analiz eden sivil toplum kuruluşu Küresel Havanın Durumu’nun yayınladığı rapora göre; hava kirliliği 2021’de 8.1 milyon kişinin ölümüne neden oldu. Bunların 700 bini ise 5 yaşın altındaydı.

Dünyadaki her ülke için hava kalitesinin, sağlık düzeylerinin ve eğilimlerinin kapsamlı analizini yapan Küresel Havanın Durumu girişimi, dünya genelinde hava kirliliğinin analiz edildiği raporunu dün yayınladı. Hava kirliliğinin 2021’de 8.1 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu ortaya koyan rapor, milyonlarca kişinin de hava kirliliği yüzünden kronik hastalıklara yakalandığını ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

İKİNCİ ÖLÜM SEBEBİ

İlk kez yayınlanan rapor, hava kirliliğinin erken doğum, düşük doğum ağırlığı, astım ve akciğer hastalıkları gibi etkileri nedeniyle 5 yaş altındaki çocukları özellikle savunmasız hale getirdiğinin altını çizdi. Hava kirliliği hasarının anne karnında başladığına dikkat çeken raporda “2021’de hava kirliliğine maruz kalma, 5 yaşın altındaki 700 binden fazla çocuğun ölümüne neden oldu. Bu da hava kirliliğini, yetersiz beslenmeden sonra bu yaş grubu için en çok görülen ikinci ölüm sebebi haline getirdi” denildi.

HER GÜN SOLUYORUZ

Hava kirliliğine bağlı çocuk ölümlerinin 500 bininin, çoğunlukla Afrika ve Asya’da kapalı mekanlarda hava kirletici yakıtlarla yemek pişirmekten kaynaklanan ‘ev içi hava kirliliği’ ile bağlantılı olduğu ifade edildi. Raporda ayrıca dikkat çeken şu ifadelere yer verildi; “Rapor, dünya çapında 200’den fazla ülke ve bölgeye ait verileri içeriyor. Bu veriler, dünyadaki hemen hemen her insanın her gün sağlıksız seviyelerde hava kirliliği soluduğunu ve bunun da sağlık açısından geniş kapsamlı sonuçları olduğunu gösteriyor.”

Haberin Devamı