KKTC'den İngiliz ve Ruslara davet
KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki (GKRK) mali kriz nedeniyle sıkıntı çeken İngiliz ve Rus vatandaşlarını Kuzey'e davet etti
Tatar, "Güney Kıbrıs’ta yaşayan ve huzurlu ülke arayan İngiliz ve Rus vatandaşlarının KKTC’ye yerleşmelerinde, burada mal mülk edinmelerinde veya banka hesabı açmalarında hiçbir sorun yoktur" dedi. Tatar, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Güney Kıbrıs’taki ekonomik krizden KKTC’nin de dersler çıkarması gerektiği belirterek, ülkelerindeki güven ve istikrarın artmasının Türkiye ile yapılan turizm, eğitim, tarım ve enerji gibi projelere bağlı olarak geliştiğini kaydetti.
KUZEY'E YERLEŞMELERİ BİZE FAYDA SAĞLAR
"Kıbrıs batabilir ama batan Güney Kıbrıs’tır. KKTC, anavatan Türkiye’nin de desteği ile Akdeniz’de bir istikrar unsuru haline gelmiştir" diyen Tatar, Güney’deki İngiliz ve Rus vatandaşlarını KKTC’de yatırım yapmaya davet etti. Tatar, şu an KKTC’de 10 bin İngiliz, 3 bin Rus vatandaşı bulunduğunu belirterek, "Güney Kıbrıs’ta yaşayan İngilizler de Ruslar da gelip kuzeye yerleşebilirler. Bu sayınında artması bize fayda getirir. Emekli maaşlarını buraya çekebilirler. Bizim ekonomimize fayda sağlayabilirler. Güney Kıbrıs’ta yaşayan ve huzurlu ülke arayan İngiliz ve Rus vatandaşları KKTC’ye yerleşmelerinde, burada mal mülk edinmelerinde veya banka hesabı açmalarında hiçbir sorun yoktur" diye konuştu. KKTC’de bankacılık sektörünün sağlam temeller üzerinde olduğunu vurgulayan Tatar, yabancı yatırımcıların paralarını rahatlıkla KKTC bankalarına yatırabileceğini söyledi. Tatar, 2001’den itibaren Türkiye ile ortak çalışmaları sayesinde KKTC ekonomisinde güven ve istikrar ortamı oluştuğunu söyledi.
RUM KESİMİ YÜZDE 20 KÜÇÜLECEK
Rum Kesimi’ndeki bankacılık krizinin Avrupa’ya büyük olumsuz etkileri olduğunu ifade eden Bakan Tatar, "AB ve IMF’nin yeni düzenlemelerle Güney Kıbrıs’ta kara para aklamaya son vermek istediğini" vurguladı. Tatar, Rum Kesimi ekonomisinin önümüzdeki dönem yüzde 20 küçüleceği öngörüsünde bulunarak, şunları söyledi "Rum tarafı hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak. Rum bankaları eğer AB’de kalmak isterlerse o yasaları harfiyen uygulamak zorundalar. Çünkü Almanya’nın özellikle bu konuda takibi var. Kıbrıslı Rumlar bir kez daha yalnızlığa itilmişlerdir. Mevduatlara vergi getirilmesi hiçbir ülkede görülmemişti. Laiki Bankası’nın kapanmasıyla 5 bine yakın bankacı işsiz kalacak. Rum tarafı AB’ye girerek, AB’nin ikazlarını dikkate almayarak yeni lider Nikos Anastasiadis’in kucağında pimi çekilmiş bir bomba bırakmıştır."
GÜNEY'DEKİ SIKINTI BİZİ BAĞLAMAZ
KKTC Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği Başkanı Kemal Altuncuoğlu, KKTC’de 30 bin dolayında esnaf ve sanatkar bulunduğunu, Kuzey ve Güney arasında kayda değer bir ticari ilişki olmadığı için de krizden doğrudan ve olumsuz etkilenmediklerini belirtti. Altuncuoğlu, "2013’teki ekonomik paket içinde Türkiye’nin bize gönderdiği 30 milyonluk liralık esnaf sanatkara kalkınma desteği var. O yüzden Güney’deki sıkıntı bizi hiçbir şekilde bağlamadı, bağlamayacak" diye konuştu.
SINIRDAN GEÇİŞLER YÜZDE 90
KKTC güvenlik güçlerinden edinilen bilgiye göre, ekonomik krizle birlikte KKTC-GKRK sınır kapılarından geçişlerde büyük bir düşüş oldu. Daha önce günde yaklaşık 10 bin kişinin geçiş yaptığı kapılarda bu sayı bine kadar geriledi. Geçiş yapanların büyük bölümü ise öğrenciler.
Günübirlik işler için Güney’e geçiş yapanlardan sıva ustası Zeki Ardeşen, 8 yıldır Güney Kıbrıs’ta inşaatlarda çalıştığını ancak Kıbrıs Türklerinin artık Güney’i tercih etmediğini söyledi. Ardeşen, Güney’deki Rus ve Romen işçilerin de, gelir kaybından ve alacaklarını tahsil edemedikleri için hızla burayı terk ettiklerini aktardı.
AA