Dünya Komşuda ‘kıyamet’

Komşuda ‘kıyamet’

Paylaş
Komşuda ‘kıyamet’

Ciddi bir kuraklık yaşayan Yunanistan, orman yangınlarından kurtulamıyor. 24 saatte 52 orman yangınının çıktığı ülkede turistik Girit, Sakız ve İstanköy adaları alevlere teslim oldu. Bölgeden tahliye edilen turistlerden biri yaşananları ‘kıyamet’ olarak değerlendirdi.

Yunanistan son yılların en kurak haziran ayını yaşadı. Ay boyunca Livadia, Sparta ve başkent Atina’ya tek damla yağmur düşmedi. Buna iklim krizi nedeniyle görülen aşırı sıcaklar da eklenince ülke günlerdir orman yangınlarıyla boğuşuyor.

Haberin Devamı

Yunanistan genelinde 3 gün önce 52 orman yangını çıkmıştı. Bunlardan 44’ü kontrol altına alındı. Ancak turistik Girit, İstanköy ve Sakız adalarındaki yangın yerleşim yerlerini tehdit etmeye başlayınca turistlerin tahliyesine karar verildi. 10 bin kişi tahliye edilerek okullara, spor tesislerine ve güvenli otellere yerleştirildi.

‘YANLIŞLIKLA’ ÇIKARMIŞ

Adaları kasıp kavuran yangın gökyüzünü de dumanla siyaha boyadı. 3 gün önce 1 kişinin öldüğü yangınlarda önceki gün de 5 itfaiyeci yaralandı. İtfaiyeciler alevlerle mücadele için Midilli Adası’ndan ve Atina’dan teknelerle bölgeye ulaştı.

Helikopterler ve uçaklar da gökyüzünden su boşalttı. Sakız Adası’ndaki yangını 63 yaşındaki bir kişinin ‘yanlışlıkla’ çıkardığı belirlendi. 9 bin Euro para cezasına çarptırılan zanlı hakkında kundakçılıktan soruşturma açılacak. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis bu yaz yangınların ‘özellikle tehlikeli’ olabileceği konusunda uyardı.

Haberin Devamı