DünyaKral Charles, taç giyme töreninde kiliseyle anlaşamadı

Kral Charles, taç giyme töreninde kiliseyle anlaşamadı

Paylaş
Kral Charles, taç giyme töreninde kiliseyle anlaşamadı

İngiltere Kralı Charles’ın taç töreninde, Hristiyanlık dışındaki diğer dinlerin temsilcilerinin de dua okumasını istediği ancak bu konuda kiliseyle anlaşamadığı öne sürüldü.

İngiltere Kralı III. Charles (74) ve eşi, Kraliçe Camilla (75) için 6 Mayıs’ta İngiltere’deki Westminster Abbey kilisesinde taç takma töreni düzenlenecek. Londra Belediye Başkanı ve İskoçya Başbakanı’nın Müslüman olmasıyla da gündeme gelen İngiltere’de çok kültürlülük tartışmasına Kral Charles da bu vesileyle katıldı.

Haberin Devamı

ASIRLIK YASA

Charles’ın Hristiyanlık dışındaki dinlerin temsilcilerinin de törene katılmasını istediği; Müslüman, Hindu, Yahudi ve başka inançların liderlerinin de dua okumasını arzuladığı öne sürüldü. Ancak kralın “başka dinlerin temsilcilerinin de dua okuması” isteği nedeniyle kiliseyle çatıştığı öne sürüldü. Daily Mail gazetesine göre, kilise yönetimi, kralın talebinin asırlık yasaya uymadığını savunuyor.

'ZAMANI GELİNCE DUYURULACAK'

Dini konular uzmanı Catherine Pepinster, törene bir ay kalmasına rağmen hizmet nişanının hâlâ yayımlanmamasının ardında bu anlaşmazlığın olduğunu söyledi. Anlaşmazlık iddiaları gündem yaratınca, kraliyet ve Canterbury Başpiskoposu adına yapılan açıklamalarda, “törenle ilgili ayrıntıların zamanı geldiğinde duyurulacağı” belirtildi. 

Haberin Devamı

Kral Charles, taç giyme töreninde kiliseyle anlaşamadı

30 YIL ÖNCE DE YAŞANDI

Kral Charles’ın 30 yıl önce de Kral 8. Henry’den itibaren tüm İngiliz hükümdarlarının İngiltere Kilisesi’nin başı olmasıyla ilgili “Sadece belirli bir inancın savunucusu değil, inanç savunucusu” demesi kiliseyle arasında gerginlik yaratmıştı.

İngiltere Kralı III. Charles ve eşi Camilla, Canterbury Başpiskoposu Justin Welby ile tören için görüşüyor. Canterbury Başpiskoposluğu, İngiltere Kilisesi’nin lideri konumunda.

İngiliz Daily Mail gazetesi, kilisenin kralın önerisine sıcak bakmadığını ve direndiğini, kralın diğer dinlerin temsilcileriyle ayrı bira tören düzenleyebileceğini iddia etti. Başka bir kaynak ise “Kilise yasalarına göre, Hristiyan olmayan dini temsilciler Westminster Abbey’de sadece bulunabilir ve geçit törenine katılabilir” dedi. 

Din işleri uzmanı Pepinster de kralın, monarşinin Hristiyanlık dışındaki inançlarla nasıl uyumlu hale getirileceğini düşündüğünü söyledi. (Milliyet)