DünyaKraliyet'e kölelik tazminatı şoku

Kraliyet'e kölelik tazminatı şoku

Paylaş
Kraliyet'e kölelik tazminatı şoku

İngiltere Kraliyeti, İngiltere’nin köle ticaretindeki rolü nedeniyle 200 milyar Sterlin’lik kölelik tazminatı ödeme talebiyle karşı karşıya.

İngiltere Kralı Charles ve Başbakan Sir Keir Starmer, bu ayın sonunda İngiliz Milletler Topluluğu zirvesine katılacak. İki lider, bu zirvede İngiltere’nin köle ticaretindeki rolü için 200 milyar Sterlin tazminat ödemesi talebiyle karşılaşacak. 15 Karayip hükümetinden oluşan bir grup, 21 Ekim’de Samoa’da yapılacak İngiliz Milletler Topluluğu Hükümet Başkanları toplantısında kölelik tazminatını masaya yatırmayı oybirliğiyle kabul etti. Bu hamle, Barbados Başbakanı’nın Birleşmiş Milletler’e kölelik ve sömürgecilik tazminatının yeni bir ‘küresel sıfırlamanın’ parçası olması gerektiğini söylemesinin ardından geldi.

Haberin Devamı

19 TRİLYONU BULABİLİR

İngiliz Milletler Topluluğu, 56 ülkeden oluşuyor. Cambridge Üniversitesi’nden ilahiyatçı Dr. Michael Banner, bu yıl mayısta İngiltere’nin Karayip ülkelerine 205 milyar Sterlin’den fazla kölelik tazminatı borcu olduğunu öne sürmüştü. Banner, köle ticareti 1833’te kaldırıldığında köle sahipleri tarafından yapılan tazminat taleplerine dayanarak bir hesaplama yapmıştı. Bileşik faizi de eklemişti. Ortaya çıkardığı miktara milletvekilleri tepki göstermişti. İlahiyatçının bu çağrısının gerçekçi olmadığı söylenmişti. İngiliz Kraliyeti’nin 14 ülkede köleliğe karışmasının olası tazminat faturasına ilişkin tahminler 206 milyar Sterlin ile 19 trilyon Sterlin arasında değişiyor.

Trinidad ve Tobago Başbakanı Dr. Keith Rowley, İngiltere’nin tazminat vermek için ‘olağanüstü bir yetkisi’ olduğunu söyledi.

Haberin Devamı