Kritik gün! Bulunmasına mucize gözüyle bakılıyor
Titanik enkazını ziyaret etmek isterken denizaltıyla kaybolan beş yolcuyu ararken duyulan sesler umutları artırdı. Ancak 96 saatlik oksijenleri bugün TSİ 15.00’te bitecek olan ekibin bulunmasına mucize gözüyle bakılıyor.
VURMA SESLERİ GELDİ
İngiltere’den New York’a seferi sırasında 1912’de batan Titanik enkazının yerini bulmak bile 73 yıl sürdü. İşte o enkaz, araştırmacılar için cezbedici bir keşif alanına dönüştü. Enkaza turistik seyahat düzenleyen OceanGate Expeditions şirketinin denizaltısı Titan, beş yolcusuyla pazar günü TSİ 15.00’te Atlantik Okyanusu’na daldı. 1 saat 45 dakika sonra 3 bin 657 metre derinde kaybolan denizaltıyı arama çalışmaları için dünyadaki en ileri teknolojik araçlar seferber edildi. 96 saatlik oksijen depoları bugün TSİ 15.00’te tükenecek olan ekibi arayan uzmanlar, bölgede 30 dakikada bir tekrar eden vurma sesleri duyulduğunu açıkladı.
KENDİLERİ AÇAMAZ
Bu gelişme umutlandırsa da somut bir işaret sayılmıyor. Uzmanlar ekibin hayatta kalmasının artık mucize olduğunu söylüyor. Hatta denizaltının bulunmasına da mucize gözüyle bakılıyor. Denizaltının ‘son şans’ olarak ABD’den yeni kurtarma malzemesi kargosu Kanada’ya gönderildi. Öte yandan denizaltının kendini yüzeye fırlatma özelliği bulunuyor. Ancak yüzeye çıksa bile mürettebatın kapağını içeriden açma şansı yok. O nedenle havasızlıktan ölme riskleri çok yüksek. Denizaltıda İngiliz milyarder, Fransız kaşif Paul-Henri Nargeolet, OceanGate CEO’su Stockton Rush ve Pakistanlı iş adamı Şehzade Davut ile oğlu Süleyman Davut var.
GÜVENLİ BULMADI VAZGEÇTİ
Yolcuların her biri 250 bin dolar ödedi. Güvenlik uzmanları, bu tehlikeli seferin acil durum planı olmamasının kabul edilemez olduğunu söylüyor. Harding’in arkadaşı Chris Brown da geziye katılacağını, depozitosunu bile ödediğini ancak güvenlik açıkları nedeniyle son anda vazgeçtiğini açıkladı. Brown, denizaltıda kullanılan teknoloji ve materyal kalitesinden endişelendiğini “Eski iskele direklerinin kullanılması ve kontrollerinin bilgisayar oyunu tarzı konsollara dayalı olması nedeniyle katılmadım” diyerek açıkladı. ‘Titanic’ filmini çeken ve enkaza dalan Oscarlı yönetmen James Cameron, “Dünyadaki en acımasız yerlerden biri. Acil durum hattını arayıp kurtarılabileceğiniz bir yer değil” demişti.
YEDİ GÜVENLİK AÇIĞI
Uzmanlar denizaltı Titan’la ilgili yedi güvenlik sorununa işaret ediyor:
1- Titan, ana gemiyle irtibatı kısa sürede kaybetti ama Oceangate şirketi, yetkilileri sekiz saat sonrasına kadar uyarmadı.
2- OceanGate’in denizaltının güvenliğiyle ilgili korkular nedeniyle büyük bir davaya karıştığı ortaya çıktı. Eski çalışan David Lochridge, endişelerini dile getirdikten sonra kovulduğunu iddia etmişti ve gizli bilgileri ifşa etmekten dava edilmişti. Dava 2018’de mahkeme dışında çözüldü.
3- Enkazı görmek için yolculuğa çıkan ekipteki muhabir David Pogue, yüzey gemisinin geçen yaz kötü hava koşulları nedeniyle 2.5 saat ‘kaybolduğunu’ ve enkazı göremediklerini söyledi.
4- Denizaltı, herhangi bir yolcu tarafından çalıştırılabilen değiştirilmiş bir video oyunu kumandası tarafından yönlendirilir. Derin deniz denizaltısının kendi GPS sistemi yok ve bunun yerine suyun üzerinde bekleyen bir ekiple akustik bir sistem kullanılarak mesajlar tarafından yönlendiriliyor.
5- Pogue, yüzey gemisinin, acil durumlarda denizciler tarafından etkinleştirilen bir imdat sinyali taşımadığını söyledi.
6- Geçmişte operatörler, Titan’ın ‘herhangi bir düzenleyici kurum tarafından onaylanmadığını’ açıklamışlardı. Yolculara, denizaltının ‘deneysel bir gemi’ olduğu kabul ettiriliyor.
7- Yolculuğu yapmak için hayatlarını riske atan önceki konuklar ve gazeteciler, Titan’dayken radyo arızaları ve titreşen ışıklar hakkında hikayeler anlatmıştı.