Kurtuluş umudu çöplük oldu
Mars ile benzer koşullara sahip olduğu için bilimsel araştırmalara ışık tutan Atacama Çölü, dünyanın çöpleriyle kirlendi, kıyafet ve otomobil mezarlığına döndü.
Şili’de yer alan sekiz milyon yıllık kurak Atacama Çölü’ne yılda ulaşan giyim atığının miktarı 46 bin tonu buldu. Eski kıyafetlerin tepeler oluşturduğu çöldeki otomobil ve lastiklerin uzunluğu da kilometreleri buluyor. ABD, Avrupa ve Asya’dan ikinci el veya satılmayan ürünlerin sonu bu çöl oluyor. Eskiden Şili’nin arka bahçesi olarak işlev gören çöl, artık dünyanın arka bahçesine döndü. Yüzey koşulları Mars’taki koşullara benzediği için Atacama’da uzay araçları testleri yürütülüyor. Yani insanlığı kurtaracak yeni gezegen göçünün provası burada yapılıyor.
200 YILDA PARÇALANIYOR
100 bin kilometrelik genişlikteki çöl, dünyanın en kurağı. Nadiren yağmur görülüyor. Burada Güneş’ten gelen yoğun radyasyona ve besin kaynaklarından mahrumiyete adapte olabilen mikroorganizmalar yaşıyor. Bu yaşam formlarının hem Dünya hem de diğer gezegenlerdeki evrime ışık tuttuğu düşünülüyor. Çevreciler, kıyafetlerin çölde parçalanmasının 200 yıl sürdüğünü, bu süreçte toprak, hava ve yeraltının kirlendiğini, atık yığınlarında yangın çıkabildiğini belirtiyor. Bu kirlilik çöle özel kaktüs gibi bitkilerin neslini tehdit ediyor.