Kuzey Kore ve Rusya askeri işbirliğini güçlendiriyor!
Rusya Savunma Bakan, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile bir araya gelerek iki izole ülke arasında askeri iş birliğini güçlendirme konusunda anlaştı.
AFP
Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Kore, nükleer silahlı Kuzey Kore'yi Rusya'nın Ukrayna ile savaşına yardım etmek amacıyla 10 binden fazla asker göndermekle suçlarken sıcak bir gelişme daha yaşandı.
Cuma günü Rusya Savunma Bakanı ı Andrei Belousov ile bir araya gelen Kim Jong Un, Batılı güçlerin Kiev'in Rusya topraklarında saldırı düzenlemesine izin verme kararını eleştirerek bunun "çatışmaya doğrudan bir askeri müdahale" anlamına geldiğini söyledi.
Kim, Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) haberine göre Rusya'nın Oreşnik füzeleri kullanmasıyla ilgili de "Düşman güçlere bedel ödetmek için Rusya'nın kararlı eylemde bulunması, bir öz savunma hakkının kullanılmasından başka bir şey değildir," dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kim, Haziran ayında, bir tarafın saldırıya uğraması durumunda "gecikmeden" askeri yardım sağlanmasını ve Batı yaptırımlarına ortak bir şekilde karşı çıkılmasını zorunlu kılan bir stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştı.
KCNA, Belousov'un ziyaretinin "iki ülkenin savunma kabiliyetlerini büyük ölçüde güçlendireceğini ve iki ordu arasındaki dostane, karşılıklı iş birliği ve ilişkilerin gelişimini teşvik edeceğini" belirtti.
'ARAÇ OLARAK KULLANIYOR'
Belousov ise yaptığı bir açıklamada iki ülkenin derinleşen bağlarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek Kuzey Kore'nin "tamamen bağımsız dış politikasını" övdü.
Analistler, Kuzey Kore'nin Ukrayna'yı dış politikasını yeniden şekillendirmek için bir araç olarak kullanıyor olabileceğini öne sürüyor.
Uzmanlara göre Kuzey Kore'nin asker göndermesi, kendisini Rusya'nın savaş ekonomisi içinde silah, askeri destek ve iş gücü sağlayıcısı olarak konumlandırdığını ve hatta geleneksel müttefiki, komşusu ve ana ticaret ortağı olan Çin'i bile geride bırakma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.
Rusya'nın ise Kuzey Kore'ye bunun karşılığında petrol ve gaz gibi geniş doğal kaynaklara erişim sunduğu belirtiliyor.
RUSYA-KUZEY KORE İLİŞKİLERİ
Rusya ve Kuzey Kore, Moskova'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgalinden bu yana askeri bağlarını güçlendirdi. Her iki ülke de BM'nin bir dizi yaptırımı altında bulunuyor: Kuzey Kore nükleer silah programı nedeniyle, Rusya ise Ukrayna çatışması nedeniyle.
Kim, Cuma günü yaptığı açıklamada, hükümetinin, ordusunun ve halkının Rusya Federasyonu'nun egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunma politikasını "değişmez bir şekilde destekleyeceğini" söyledi.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, bu ayın başlarında Kuzey Kore'nin Rusya'ya desteğine karşın Ukrayna'ya silah sağlama olasılığını dışlamadıklarını söyledi.