Dünya Mars'ın hayat kilidi! Kızıl Gezegen'de hayatta kalabiliyor

Mars'ın hayat kilidi! Kızıl Gezegen'de hayatta kalabiliyor

Paylaş
Mars'ın hayat kilidi! Kızıl Gezegen'de hayatta kalabiliyor

Araştırmacılar, Mars’ta hayatta Kalabilen çöl yosunu buldu. Bu yosunun Kızıl Gezegen’de yaşamın kurulmasına yardımcı olması umuluyor.

ABD’li aktör Matt Damon başrolünde oynadığı ‘Marslı’ filminde hayatta kalmak için mürettebatın biyolojik atıklarında yetiştirilen patateslere güveniyordu. İşte o film neredeyse gerçek oldu. Ancak Mars’ta yetişebilecek ürün patates değil, bir tür yosun. Çin’deki araştırmacılar, Mojave Çölü ve Antarktika’da yetişen yosunların kızıl gezegende yaşamın kurulmasına yardımcı olabileceğini açıkladı. Syntrichia caninervis adlı yosunun, kuraklık, yüksek radyasyon seviyeleri ve eksi 196 dereceyi bulan aşırı soğuk dahil olmak üzere Mars benzeri koşullara dayanabildiği keşfedildi.

Haberin Devamı

YİNE DE SUSUZ OLMAZ

Ekip, çalışmalarının böyle bir ortamda tüm bitkilerin hayatta kalmasını inceleyen ilk çalışma olduğunu açıkladı. Florida Üniversitesi’nde yosun uzmanı olan ve çalışmaya katılmayan Prof Stuart McDaniel “Çöl yosunu yenilebilir değildir ancak uzayda başka önemli hizmetler de sağlayabilir” dedi. SETI Enstitüsü’nden Dr. Agata Zupanska, yosunun Mars yüzeyinde bulunan kayalık malzemenin zenginleştirilmesine ve dönüştürülmesine yardımcı olarak diğer bitkilerin yetişmesini sağlayabileceğini söyledi. Bilim adamları keşfin heyecan verici olduğunu ancak yosunun büyümek için suya ihtiyaç duyacağını belirtti.

MUSK, GÖZÜNÜ URANÜS’E ÇEVİRDİ

Mars’ta insanlı koloni kurmak için SpaceX şirketinde roket teknolojisi geliştiren milyarder Elon Musk, Mars’a uzay aracını üç yıldan kısa süre içinde fırlatacaklarını tahmin ettiğini söyledi. Musk, gözünü başka bir gezegene daha dikti. “En büyük hayalimiz Uranüs’e uzay aracı göndermek” dedi. Uranüs, Güneş Sistemi’ndeki yedinci gezegen. Su, metan ve amonyak gibi içeriklere sahip bir buz gezegen olarak biliniyor.

Haberin Devamı