Maymun çiçeği virüsü Vuhan'dan mı çıktı?
Covid-19 pandemisinin sonuna doğru yaklaşırken maymun çiçeği virüsü alarmı verildi. Tüm dünyada büyük merak uyandıran ve tedirginlik yaratan maymun çiçeği virüsü hakkında çarpıcı iddiaların da ardı arkası kesilmiyor. Bu iddialardan biri de, maymun çiçeğinin koronavirüsün çıkış yeri olan Çin'in Vuhan kentinden yayılmış olabileceği... Peki bu iddialar ne kadar doğru?
Newsweek dergisinin haberine göre ABD'li aşırı sağcı aktivist Chuck Callesto, Twitter'da, maymun çiçeği virüsünün Covid-19'un da ilk görüldüğü yer olan Çin'in Vuhan kentinde bir laboratuvardan sızdığı iddiasını ortaya attı. Callesto'nun “Vuhan Laboratuvarı geçen yıl maymun çiçeği üzerine çalışıyordu” tweet'i kısa sürede sosyal medyada yayılırken virüsün tıpkı Covid-19 gibi bu laboratuvardan sızmış olabileceği iddiası büyük ses getirdi.
'UKRAYNA'DAKİ LABORATUVARDAN SIZDI'
Bir başka iddia da, maymun çiçeği virüsünün modifiye edilmiş bir versiyonunun Rus işgali altındaki Ukrayna'da bulunan bir laboratuvardan sızdırıldığı yönünde. Bu sızıntının arkasında terör örgütleri olabileceği iddiası da dile getiriliyor.
Uzmanlar, bu iddiaların tümüyle asılsız olduğuna dikkat çekiyor.
'VİRÜS YILLARDIR SİNSİCE DOLAŞYORDU'
Dünya Sağlık Örgütü, yetkilisi Profesör Doktor David Heymann, dünyada 21 ülkede görülen maymun çiçeği virüsü hakkında açıklama yaptı. Heymann, virüsün Avrupa kıtasına birkaç yıl önce sızmış olabileceğine dikkat çekti. Heymann, yeni vakalardan alınan örneklere bakıldığında virüsün insanlar arasında dolaştığına dair bulgulara rastlandığını belirtti.
Zira 2018 ve 2019’da İngiltere’de dört vaka görülmüştü. Bu vakaların hepsinin Nijerya seyahati öyküsü vardı. O tarihten bu yana virüsün daha bulaşıcı olma etkisi kazandıran mutasyon geçirip geçirmediği araştırılıyor. Virüsün endemik olmadığı ülkelerdeki vaka sayısı dün itibarıyla 219’u buldu.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR, BELİRTİLERİ NELERDİR?
Dünyada aşılama sayesinde artık görülmeyen çiçek hastalığına benzer bir klinik tablo oluşturur. Çiçek hastalığına kıyasla daha düşük bir ölüm oranlarına sahiptir. Yakın temasla kişiler arasında bulaşma zincirleri olduğu görülmektedir. Maymun çiçeği semptomları, maruziyetten 5-21 gün sonra (ortalama 6-16 gün) ateş, halsizlik, lenf bezlerinde şişlik ve ağrı ve baş ağrısı ile başlar. İlk belirtilerden 1-5 gün sonra, genellikle yüzde veya genital bölgede başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, özellikle kol ve bacaklara yayılan bir döküntü gelişir.
Enfeksiyon, maymun çiçeği cilt lezyonları veya kabukları ile doğrudan temas, kontamine giysiler veya çarşaflar ile temas veya damlacık iletimi yoluyla yayılabilir. Cinsel yolla bulaşmanın da katkıda bulunup bulunmayacağı belirsizdir.