DünyaMucize ticareti

Mucize ticareti

Paylaş
Mucize ticareti

Model Bella Hadid’in başını çektiği yeni ‘mucizevi’ bir sağlık modası endişe yarattı. Uzmanlar, ölü bakterilerin kontrolsüz tüketilmesine karşı uyarıyor.

ABD’li model Bella Hadid (27), yeni bir sağlık takviyesi ürünü çıkardı. Hadid, Picklesecco adlı ürününün sindirimi ve sinir sistemini desteklediğini, bağırsak mikrobiyomunu dengelediğini ve berraklık ve vizyonu açtığını iddia etti. Hadid, postbiyotik içeren bu ürünü, Z kuşağı arasında artan yeni nesil bir takviye modası kapsamında piyas aya sürdü. Zira postbiyotikler, yani artık canlı olmayan, ölü veya etkisiz hale getirilmiş mikroorganizmalar içeren ürünler, birden popüler hale geldi. Birçok sağlık fenomeni de postbiyotiklerin mucize gibi işlevleri olduğunu, cilt sağlığını iyileştirmeye, şişkinlik ve ödemi gidermeye, hatta kilo vermeye yardımcı olduğunu öne sürerek tanıtımını yapıyor.

Haberin Devamı

‘İSHAL YAPAR’

Canlı bakteriler içeren probiyotiklerden daha iyi olduğunu savunanlar da çok. Uzmanlar, postbiyotiklerin sanıldığı gibi bir sağlık hilesi olmadığı ve çok miktarda tüketildiklerinde kronik ishale bile neden olabileceği konusunda uyardı. İngiltere’de King’s College London’dan beslenme bilimi araştırmacısı Dr. Dominic Farsi, “Bağırsaklar bakterileri parçaladığında ortaya çıkan yan ürünün bağırsak sağlığını iyileştirdiği ve bağırsaklardaki kötü patojenlerle mücadele ettiği doğru. Bu yan ürüne postbiyotik diyoruz. Ancak tek başına postbiyotik takviyesi almanın aynı yararlı etkiye sahip olduğuna dair sağlam bir kanıt yok” dedi. İnsan mikrobiyomu araştırmacıları da postbiyotiklerin dengeli beslenen insanlarda kendiliğinden üretildiğini vurguladı.

Haberin Devamı