Nissan'ın eski CEO'su Carlos Ghosn’nün kontrbas çantasında kaçtığı iddiası
Nissan'ın eski CEO’su Carlos Ghosn’nün Japonya’dan kontrbas çantasında kaçtığı iddiası dünyayı salladı. Lübnan asıllı Carlos Ghosn’ün kaçışında Lübnan’da olan eşi Carole Ghosn’ün önemli bir rol üstlendiği de iddialar arasında. Gregoryen enstrüman kutusunda CEO’nun bu pozisyonda oldukça rahat bir yolculuk yaptığı tahmin ediliyor. Kaçış ile ilgili İstanbul'da 7 kişi gözaltına alındı.
Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn (65), 19 milyon dolarlık yolsuzluktan geçen yıl gözaltına alınmıştı. 9 milyon dolar kefalet ile ev hapsine alınmıştı. Hapis cezası kesinleşen Ghosn ev hapsindeyken Japonya’dan Lübnan’a kaçtı. Bu firar dünyada diplomatik krize neden oldu. Ghosn’ün 29 Aralık gecesi Japonya Tokyo’dan karayolu ile 6 saat uzaklıktaki Osaka’ya vardığı, özel bir jetle 30 Aralık pazartesi İstanbul Atatürk Havalimanı’na geldiği, buradan da 40 dakika içinde başka bir jetle Beyrut’a geçtiği belirlenmişti. Lübnanlı yetkililer, Ghosn’ün ülkeye girişte Fransız pasaportu kullandığını açıklamıştı.
1.67’lik CEO Carlos Ghosn 1.80’lik enstrüman çantası içinde kaçırıldı.
Yılbaşı bahanesi
Ancak, Ghosn’ün avukatları, “Fransız, Lübnan ve Brezilya olmak üzere üç pasaportu da bizde” demişti. O nedenle sahte pasaport ihtimali üzerinde duruluyordu. Ancak Lübnan’daki haber kanalı MTV kaçışa dair şok bir iddia ortaya attı: Ghosn, bir yeni yıl planı yaptı. Yılbaşı için evine müzik grubu çağırdı. O müzisyenler aslında tutulmuş kişilerdi. Bu kişiler 167 santimetre boyundaki Ghosn’ü 180 santimetre uzunluğundaki kontrbas çantasına koyarak evden çıkardılar. Osaka’daki jete kadar böyle götürdüler. Ondan sonrası muamma...
İstihbarat skandalı
Hem Osaka’da hem İstanbul’da bürokratik engelleri nasıl aştığı bilinmiyor. Çünkü Ghosn’ün geçtiği güzergahta fark edilmemesi mümkün değil. Milyarder iş adamının ‘güçlü’ birilerinden yardım aldığı düşünülüyor. Amerikan Wall Street Journal gazetesi, haftalar süren kaçış planı hazırlığında uluslararası bir örgütün parmağına işaret etti. Ghosn’ün Japonya’dan çıkışı ülkedeki en büyük güvenlik ve istihbarat skandalı olarak yorumlanıyor.
Ömür boyu kurtuluş
Kusursuz işleyen plan Ghosn’a ömür boyu kurtuluşu garantiledi. Çünkü, Japonya ve Lübnan arasında suçlu iadesi anlaşması yok. Lübnan asıllı Ghosn’ün ülkede kahraman olarak görüldüğü biliniyor. Kaçışına yardım ettiği iddia edilen eşi Carole Ghosn “Bir araya gelmemiz en güzel yeni yıl hediyesi” dedi.
İstanbul'da gözaltılar yapıldı
Japonya'da ev hapsinde tutulan Nissan'ın eski CEO'su Carlos Ghosn'un kaçışıyla ilgili İstanbul'da soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında şu ana kadar 7 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlardan 4'ünün pilot, birinin kargo firması ticaret ve operasyon müdürü , 2'sinin ise havalimanı çalışanı olduğu belirtildi.