Nobel'i beklerken öldü
Milyonlarca insanın hayatını kurtarabilecek bir antibiyotik buluşuna imza atan araştırmacı Kristy Smitten’ın ömrü, başarısının sonuçlarını görmeye yetmedi; kanserden öldü.
‘MRSA’ gibi dirençli bakteriler yılda bir milyondan fazla ölüme neden oluyor. 2050’ye kadar bu sayının 10 milyona çıkacağı öngörülüyor. İngiltere’den araştırmacı Kristy Smitten (29), bu tehlikeye karşı harekete geçti. Sheffield Üniversitesi’ndeki doktora danışmanının desteğiyle Metallo Bio şirketini kurdu. Tedavide kullanılan ilaçlara dirençli hale gelen zatürre ve menenjit gibi bakteriyel enfeksiyonları, yaralar ve ameliyat sonrası gelişen enfeksiyonları tedavi etmek için iki antibiyotik bileşiği geliştirdi. Yani, yeni bir antibiyotik sınıfı yarattı. 40 yıldır yapılamayan bir şeyi başaran Smitten’ın buluşu, laboratuvar ve hayvan deneylerinde de başarılı oldu. Bir sonraki aşamada zatürre hastalarında insan deneyleri yapılacaktı.
İNSANLIĞA BÜYÜK MİRAS
Beklendiği gibi etkili olursa, Kirsty tedavinin 2030’a kadar kullanıma geçmesini umuyordu. Hatta bu keşfiyle Nobel Kimya Ödülü almayı bekliyordu. Ancak Smitten’ın hayatı şubat ayında konulan bir teşhisle tepetaklak oldu. Kendisinde nadir görülen bir kalp kanserine rastlandı. Doktorlar birkaç ay ömür biçti. Yedi hafta önce durumu kötüleşen Smitten, Birmingham’daki Queen Elizabeth Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada geçen hafta henüz 29 yaşında öldü. Ailesi ve sevenleri, onun insanlığa miras bıraktığı buluşu sayesinde ölümsüz olmasıyla teselli bulduklarını söyledi. Kimya alanında doktora derecesine sahip olan Smitten, 2020’de Forbes dergisinin bilim ve sağlık alanındaki prestijli ‘30 Yaş Altı Başarılı 30 Kişi’ listesinde yer almıştı